x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul a obţinut permisiunea de a folosi bazele aeriene din Azerbaidjan pentru a ataca Iranul, scrie Foreign Policy

Israelul a obţinut permisiunea de a folosi bazele aeriene din Azerbaidjan pentru a ataca Iranul, scrie Foreign Policy

30 Mar 2012   •   12:30
Israelul a obţinut permisiunea de a folosi bazele aeriene din Azerbaidjan pentru a ataca Iranul, scrie Foreign Policy

Armata israeliana a negociat accesul trupelor sale in bazele aeriene din Azerbaidjan, de unde pot fi atacate facilitatile nucleare ale Iranului, au declarat oficiali ai SUA pentru revista Foreign Policy.

Publicatia relateaza ca accesul militarilor israelieni in republica caucaziana, care are granita cu Iranul, face parte dintr-o afacere de amploare, incheiata in luna februarie, prin care Azerbaidjan va primi din partea Israelului arme in valoare de 1,6 miliarde de dolari, inclusiv avioane fara pilot si sisteme anti-racheta.

"Israelienii si-au cumparat o baza aeriana, iar numele acestei baze este Azerbaidjan", a declarat un oficial SUA, sub protectia anonimatului.

Ministrii apararii din Israel si Azerbaidjan au refuzat sa comenteze informatia.

Potrivit publicatiei, azerii dispun de patru baze aeriene abandonate, in apropierea granitei cu Iranul, care pot fi puse la dispozitia Israelului.

Aceasta cooperare nu este insa pe placul SUA, potrivit unor surse din CIA. Mai intai pentru ca, potrivit datelor agentiei, Iran isi poate reconstrui facilitatile nucleare in sase luni, in cazul in care ar fi distruse.

Apoi, pentru ca, potrivit unei simulari strategice efectuate de armata americana, in cazul in care Israel ar ataca Iranul, SUA ar avea de pierdut daca nu s-ar implica in conflict.

Potrivit comentatorului militar israelian Ron Ben-Yishai, SUA favorizeaza aceste "scurgeri de informatii" special pentru a determina Israelul sa isi tempereze actiunile.

"Potopul de informatii confidentiale care apar in presa din SUA arata ingrijorarea SUA ca Israel isi va pune in practica amenintarile. De asemenea, indica faptul ca administratia Obama nu se mai poarta cu manusi, in ceea ce ne priveste", a declarat acesta.

Cotidianul Haaretz spune, insa, ca un atac israelian asupra Iranului nu va avea loc anul acesta. Potrivit publicatiei, presiunea SUA, care nu vrea sa fie implicata, momentan, intr-un razboi cu Iranul va convinge autoritatile israeliene sa nu ia actiuni pripite.

Mai mult, secretarul pentru aparare al SUA, Leon Panetta, a anuntat saptamana aceasta ca va solicita fonduri pentru finantarea sistemului anti-racheta israelian Iron Dome.

×