x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul dezvoltă armata de roboţi

Israelul dezvoltă armata de roboţi

de Mihaela Matachita    |    13 Ian 2010   •   00:00

Israelul, unul dintre actorii principali de pe piaţa roboţilor militari, dezvoltă în prezent o armată de astfel de aparate de luptă, care va schimba viitoarele conflicte militare, a relatat Wall Street Journal.

Guira Katz, vicepreşedinte al Rafael Advanced Defense Systems Ltd., afirmă că, în 10-15 ani, o treime din aparatele de luptă ale armatei israeliene vor fi fără echipaj uman.

Cotidianul citat aminteşte că peste 40 de state, în frunte cu SUA, desfăşoară programe de dezvoltare a roboţilor militari, mizând mai ales pe drone (avioane fără pilot). Statele Unite deţin în prezent aproximativ 19.000 de vehicule aeriene fără echipaj uman, pentru misiuni de recunoaştere, lovituri aeriene sau amplasarea de bombe.

Printre noutăţile dezvoltate de Israel se numară Guardium, vehicul terestru off road dotat cu senzori de supraveghere. Realizat de G-nius Ltd., a fost folosit pentru prima oară acum zece luni iar în prezent patrulează la graniţele cu Gaza şi Libanul. Protector SV este un vas de patrulare fără echipaj uman, blindat, folosit de marina israeliană. Vasul a fost conceput de firma Rafel, după ce, în 2002, vase de pescuit încărcate cu explozibil au încercat să scufunde o fregată israeliană.

Primul vehicul aerian fără echipaj uman, UAV, a fost conceput după ce rachetele siriene au provocat pierderi serioase aviaţiei israeliene în războiul din 1973. La începutul anilor 1980, SUA au cumpărat un prototip de vehicul aerian fără echipaj uman, conceput de fostul inginer al armatei israeliene Abraham Karem. Acest prototip a evoluat, General Dynamics Corp. producând celebrul Predator.

Recent, companiile din Israel au conceput o dronă care poate fi pilotată de un soldat de 18 ani după doar câteva luni de antrenament.

IMPACT STRATEGIC

Folosirea dronelor ar putea avea un impact strategic în confictele asimetrice, spun analiştii militari. Astfel de conflicte sunt cele din Irak şi Afganistan, dar şi cele dintre Israel şi mişcările Hezbollah şi Hamas. Un avantaj al roboţilor militari ar fi acela că diminuează importanţa luptei de gherilă. Dar, scăzând preocuparea faţă de pierderile umane pe teatrele de luptă, ar putea creşte apetitul unor ţări de a declanşa conflicte.

×
Subiecte în articol: externe