x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul este gazda unei întâlniri istorice între SUA și țările arabe

Israelul este gazda unei întâlniri istorice între SUA și țările arabe

28 Mar 2022   •   19:30
Israelul este gazda unei întâlniri istorice între SUA și țările arabe

Ministrul de externe al Israelului afirmă că aprofundarea legăturilor cu țările prietene din Liga Arabă va contribui „în primul rând” la contracararea amenințării din partea Iranului, după un summit organizat pentru prima dată în Israel cu diplomați de rang înalt din țările Ligii Arabe și SUA.

Trei dintre țările arabe, respectiv Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain și Maroc, au stabilit legături cu Israelul abia în 2020. Miniștrii de externe s-au angajat să continue să dezvolte parteneriatul, potrivit BBC.

Diplomații din Liga Arabă, împreună cu secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul de externe al Egiptului și-au reiterat, de asemenea, sprijinul pentru o soluție pașnică la conflictul israeliano-palestinian. Toți susțin crearea unui stat palestinian independent alături de Israel ca parte a acestuia, lucru pe care premierul israelian Naftali Bennett l-a exclus.

Ministerul palestinian de externe a calificat summitul drept „un atac dur împotriva poporului palestinian”, deși nu i-a acuzat direct pe participanții din Liga Arabă, a relatat Times of Israel.

În timp ce miniștrii se adunau la un hotel din deșertul israelian Negev duminică seara, doi bărbați înarmați arabi israelieni au lansat un atac în orașul Hadera din nordul Israelului, ucigând doi polițiști și rănind șase persoane. Bărbații înarmați au fost împușcați mortal de către ofițerii antiterorism. Gruparea Stat Islamic și-a asumat atacul.

Miniștrii de externe au condamnat uciderea ofițerilor israelieni, iar cel din Maroc a declarat că summitul a fost „cel mai bun răspuns” la astfel de atacuri.

După reuniunea de luni dimineață, ministrul israelian de externe Yair Lapid a declarat că delegații au convenit să facă din acest eveniment „un forum permanent”.

„Ceea ce facem aici este să facem istorie, să construim o nouă arhitectură regională bazată pe progres, tehnologie, toleranță religioasă, securitate și cooperare în domeniul serviciilor de informații. Această nouă arhitectură, capacitățile comune pe care le construim, intimidează și descurajează dușmanii noștri comuni, în primul rând Iranul și proximitățile sale”, a spus ministrul.

Între timp, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, l-a vizitat luni pe prim-ministrul palestinian Mahmoud Abbas în orașul Ramallah din Cisiordania, în prima sa călătorie de acest fel din 2017. Blinken a avut, de asemenea, discuții cu bbas duminică și și-a reiterat sprijinul pentru o soluție cu două state la conflictul israeliano-palestinian și pentru creșterea finanțării pentru palestinieni.

Mai devreme în cursul zilei, Blinken s-a întâlnit cu premierul Bennett la Ierusalim, iar ulterior purtătorul de cuvânt al lui Bennett a declarat că premierul a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Discuțiile dintre Israel și SUA au avut loc într-un moment în care Israelul se teme din ce în ce mai mult că SUA este pe punctul de a semna un nou acord cu Iranul pentru a limita programul său nuclear în schimbul încetării sancțiunilor impuse de SUA. Israelul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că SUA vor elimina puternicul Corp al Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din lista sa de grupuri teroriste ca parte a unui nou acord nuclear.

Fostul președinte american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear global încheiat cu Iranul în 2015 și a restabilit sancțiunile, într-o mișcare care a determinat Iranul să avanseze semnificativ în activitățile sale nucleare care fuseseră interzise de acord.

Israelul spune că este de părere că un nou acord va fi mai slab decât cel precedent și va permite Iranului să își intensifice activitățile militare în întreaga regiune.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel