Uniunea Europeana (UE) nu si-a divulgat pozitia in legatura cu cererea de aderare la Natiunile Unite a unui stat palestinian, pentru a exercita maximum de presiune in scopul reluarii negocierilor dintre cele doua parti, potrivit ministrului britanic al Afacerilor Externe, William Hague, citat de AFP.
Hague, care urmeaza sa se intalneasca marti cu presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas la New York, a precizat, intr-un comunicat, ca, "impreuna cu celelalte tari al Uniunii Europene, s-a decis sa nu se divulge pozitia in legatura cu modul in care se va vota in privinta rezolutiei care ar putea ajunge in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite, pentru a putea exercita un maxim de presiune asupra celor doua parti, pentru a reveni la masa negocierilor". El a adaugat ca nu ar recomanda palestinienilor sa supuna o un text spre examinarea Consiliului de Securitate al ONU, pentru ca acest lucru "nu va duce decat la o confruntare si se va lovi in mod sigur de un veto din partea americanilor".
Ce intentioneaza palestinienii
Abbas l-a informat personal, luni, pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, in legatura cu intentia de a-i prezenta vineri textul solicitarii de aderare, pentru ca acesta sa fie prezentat spre dezbatere Consiliului de Securitate, in calitatea sa de sef al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Abbas se va intalni, de asemenea, marti, cu presedintele francez Nicolas Sarkozy.
Mai multi ministri israelieni au agitat amenintari cu masuri economice si politice pentru a sanctiona cererea de aderare a statului palestinian la ONU pe care presedintele palestinian Mahmoud Abbas este hotarat sa o prezinte vineri la New York.
Reactii israeliene si posibile consecinte
Seful diplomatiei israeliene, nationalistul Avigdor Lieberman, a avertizat in legatura cu posibile "consecinte dure si grave" ale initiativei palestiniene. El a amenintat, de asemenea, cu anularea tuturor acordurilor incheiate cu palestinienii.
Lieberman facea aluzie in special la acordurile de la Paris (1994) intre Israel si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), care prevedeau rambursarea de catre Israel a taxelor vamale si a TVA-ului pe bunurile importate de palestinienii care tranziteaza porturile si aeroporturile israeliene. Acest fond, cu o valoare lunara de 60 de milioane de euro, reprezinta doua treimi din incasarile bugetare palestiniene. Fara aceasta suma, Autoritatea Palestiniana ar fi in incapacitate de asigura plata a peste 150.000 de functionari. Fondul a fost inghetat de mai multe ori de catre Israel, ca metoda de presiune.
Danny Ayalon, viceministrul de Externe, a evocat aceasta sanctiune inca de duminica, la reuniunea pentru strangerea de fonduri pentru Autoritatea Palestiniana, de la New York. "Viitoarea asistenta si cooperarea ar putea fi compromise grav si iremediabil daca liderii palestinieni continua pe calea asta, incalcand acordurile semnate, care reglementeaza relatiile economice dintre Israel si Autoritatea Palestiniana", a avertizat Ayalon. Potrivit lui, "Israelul nu va avea nicio obligatie fata de un asa-zis stat palestinian creat artificial, prin incalcarea tuturor acordurilor".
Ministrul de Finante Yuval Steinitz a emis si el ipoteza unei taieri a fondurilor Autoritatii Palestiniene. "Vor sa creeze un stat fara pace, fara securitate, fara a pune capat conflictului, fara a recunoaste statul Israel, fara a-si lua cel mai mic angajament. Toate astea reprezinta cel mai rau cosmar pentru noi, iar asta va avea un pret", a avertizat Steinitz.
Un al membru al coalitiei guvernamentale, Moshe Yaalon, ministru insarcinat cu Afacerile Strategice, preconizeaza construirea a mii de locuinte in coloniile din Cisiordania si din Ierusalimul de Est.
Potrivit presei, mai multi lideri israelieni, precum si puternicul lobby al colonistilor sunt in favoarea anexarii imediate a blocurilor de colonii in care locuiesc majoritatea celor 300.000 de israelieni instalati in Cisiordania. Premierul de dreapta, Benjamin Netanyahu, a afirmat ca doreste anexarea acestor blocuri de colonii in cadrul oricarui acord care ar urma sa fie incheiat cu palestinienii.
Premierul Netanyahu inca nu a decis raspunsul
Un reprezentant guvernamental israelian a precizat, totusi, ca premierul Netanyahu nu a decis inca evetuale masuri de sanctionare, daca palestinienii isi duc la capat demersul la Consiliul de Securitate al ONU. "Pentru moment, Benjamin Netanyahu ii lasa sa vorbeasca pe Avigdor Lieberman si pe alti ministri, dar nu a transat chestiunea", a declarat pentru AFP acest oficial, subliniind ca SUA si europenii au lasat sa se inteleaga in mod clar ca se opun oricaror sanctiuni economice.
Potrivit cotidianului Haaretz, ministrul Apararii Ehud Barak, precum si minitrul insarcinat cu serviciile de informatii, Dan Meridor, doi moderati, sunt ostili din pragmatism ideii de represalii. Potrivit lor, a provoca prabusirea economica a Autoritatii Palestiniene risca sa atraga Cisiordania intr-un haos ale carui consecinte vor trebui platite de Israel in termenii violentelor si condamnarilor internationale.
Eforturile diplomatice se intensifica
Eforturile diplomatice s-au intensificat marti, la New York, unde au venit mai multi sefi de stat, in speranta de a se evita o confruntare pe tema cererii de aderare a unui stat palestinian la ONU.
Presedintele american, Barack Obama, a sosit luni seara la New York, va incepe intrevederile bilaterale. Washingtonul este, alaturi de Israel, principalul oponent al demersurilor palestiniene, afirmand ca un stat palestinian nu se poate naste decat in cadrul unui acord de pace cu Israelul. Dar Ryal al-Maliki, ministrul palestinian de Externe, le-a cerut marti SUA sa-si revizuiasca pozitia, pentru a se alatura "majoritatii" tarilor favorabile cererii de aderare a unui stat palestinian la ONU.