x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Istanbul - Rebeliunea kurda a facut peste 15 morti

Istanbul - Rebeliunea kurda a facut peste 15 morti

de Ana Ilie    |    04 Apr 2006   •   00:00
Istanbul - Rebeliunea kurda a facut peste 15 morti

Revoltele kurde care au lovit saptamana trecuta sud-estul Turciei s-au extins si la metropola Istanbul, unde trei persoane au fost ucise duminica seara in incendiul care a cuprins un autobuz ce fusese atacat cu cocktailuri molotov.

Bilantul victimelor rebeliunii kurde a ajuns la cifre ingrijoratoare: 12 persoane, printre care si trei copii, au murit de cand violentele etnice au izbucnit, pentru prima data, in orasul Diyarbakir si imprejurimile sale. Un barbat de origine kurda a fost impuscat mortal de fortele de ordine in orasul Kiziltepe, iar alte trei persoane au murit intr-un atac cu cocktailuri molotov indreptat impotriva unui autobuz, in Istanbul.

CIOCNIRI. Violentele s-au declansat dupa inmormantarea a 14 rebeli kurzi, care fusesera ucisi de fortele de ordine in Diyarbakir. Funeraliile militantilor au aprins scanteia unor proteste ample in regiunea majoritar kurda, unde s-au inregistrat numeroase ciocniri intre manifestanti si politie. Duminica, mai mult de 100 de protestatari pro-kurzi mascati au blocat strazile din suburbia Bagcilar din Istanbul, strigand sloganuri favorabile Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos in afara legii de Guvernul de la Ankara. Manifestantii au aruncat cu cocktailuri molotov intr-un autobuz care trecea prin zona, omorand trei persoane. Una dintre acestea, o femeie in varsta de 62 de ani, a reusit sa se salveze din autobuzul in flacari, insa a fost lovita de o masina si a murit la spital. Alte doua corpuri incinerate au fost descoperite de politie dupa ce a fost stins incendiul. Alti 200 de manifestanti kurzi s-au confruntat cu politia in Piata Taksim, chiar in centrul metropolei, noteaza AFP. Incercand sa se refugieze in car-tierul vecin Dolapdere, mai multi manifestanti au fost batuti crunt de locuitorii majoritar rromi, care erau inarmati cu bate si cutite si strigau sloganuri nationaliste.

×
Subiecte în articol: externe