x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Isteria capsunarilor

Isteria capsunarilor

25 Feb 2005   •   00:00

SPANIA ROMANILOR
Cozi interminabile in fata Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, nopti petrecute prin scari de bloc sau sub cerul liber. Numai anul trecut, 30.707 romani au plecat la munca in Spania, pentru salarii de 800-1.200 de euro pe luna.
CRISTIAN PETRU

INGHESUIALA. Capsunarii trebuie sa stea la cozi interminabile in fata Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca
Romanii au inceput sa plece in numar mare la munca in strainatate, tentati de salariile mari, imediat dupa Revolutia din decembrie 1989. Fara sa aiba habar de limba sau de obiceiurile locului in care mergeau, acestia riscau pentru un trai mai bun. Treptat, au aparut firmele care intermediau plasarea fortei de munca in strainatate. Si tot treptat au inceput sa apara cazurile in care romanii au fost inselati de persoane care le luau banii, promitandu-le slujbe in strainatate. "Cresterea fenomenului migratiei fortei de munca, precum si frecventele cazuri de inselare a solicitantilor au determinat autoritatile romane sa dispuna prin hotarare de Guvern infiintarea, in anul 2001, a Oficiului National pentru Recrutarea si Plasarea Fortei de Munca in Strainatate. Competentele institutiei s-au diversificat pe masura constatarilor din primele situatii. In august 2002, a devenit Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), singura autoritate care gestioneaza, la momentul actual, fenomenul migratiei", sustine Aurel Teodorescu, directorul OMFM. Institutia pune in aplicare acordurile privind schimbul de forta de munca incheiate de Romania cu Germania, Spania, Elvetia, Luxemburg, Ungaria si, mai nou, Franta. Cozile cele mai mari in fata oficiului au fost pentru preselectiile pentru agricultura in Spania. In afara de locurile de munca in agricultura, romanii au mai plecat la munca in Spania in industrie, servicii, constructii, gastronomie, domeniile hotelier, medical si cel forestier. Ca meserii, in numar cel mai mare au plecat capsunarii, dar si muncitorii forestieri, frezorii, strangarii, operatorii pe masini mobile etc. In total, anul trecut au plecat la munca 30.707 romani, pentru salarii lunare de 800-1.200 de euro.

ANGAJATOR. Una dintre fermele la care lucreaza romanii in Spania

ETAPE. In urma ofertelor primite, oficiul intocmeste o lista cu persoanele care au dosarul depus in banca de date a institutiei si care indeplinesc conditiile impuse prin oferta primita, trimitandu-le acestora instiintari, prin intermediul Postei. Solicitantii nu se pot prezenta la preselectie fara aceasta instiintare. Fiecare persoana care vrea sa munceasca in Spania are o discutie cu angajatorii, iar daca solicitantul este admis, angajatorul ii ofera contractul de munca, care de obicei este in patru exemplare, pentru a i se completa cu datele personale din buletinul sau din cartea de identitate si pasaport. I se va inmana apoi un formular cu ajutorul caruia isi va face analizele medicale la Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici, un formular cu care trebuie sa se prezinte la Serviciul Pasapoarte pentru a obtine o dovada care sa ateste faptul ca persoana respectiva nu are interdictie de a parasi tara si unul pentru a-si scoate cazierul judiciar in regim de urgenta, in cazul in care cel depus la dosar a trecut de perioada de valabilitate de 30 de zile. "Pe baza listelor intocmite de Comisia de selectie, se asteapta intre doua saptamani si o luna, deoarece este necesar sa se obtina de la Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale din Spania un numar de identificare, denumit N.I.E. (numar de identificare strain), al fiecarui solicitant, acest numar fiind foarte important, deoarece fara el solicitantul nu poate desfasura nici o activitate lucrativa", spune Aurel Teodorescu. Urmatorul pas este prezenta la Ambasada Spaniei, unde trebuie sa se programeze pentru depunerea dosarului de viza. La data la care este programat, trebuie sa se prezinte pentru a obtine viza de munca.

DATE. Dupa obtinerea vizei de munca, persoanele vor fi anuntate de catre angajatii OMFM, de catre reprezentantii legali ai angajatorilor sau de catre Ambasada Spaniei cu privire la datele legate de plecarea la locul de munca in Spania: data plecarii, ora, locul si costurile care se percep pentru drum. Dupa incheierea obligatiilor contractuale, la intoarcerea in tara, lucratorii trebuie sa se prezinte in termen de maximum o luna la Ambasada Spaniei la Bucuresti si apoi la oficiu, pentru a depune la dosarul personal actele ce dovedesc intoarcerea in tara.

ACTE
Dosarul pentru preselectie trebuie sa cuprinda urmatoarele acte: copie dupa buletinul de identitate sau cartea de identitate (cu o valabilitate de minimum sase luni), copie dupa pasaport (cu o valabilitate de minimum sase luni), cazier judiciar in original - fara antecedente penale (sa se incadreze in termenul de valabilitate de o luna), copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise) sau o declaratie notariala pe proprie raspundere ca solicitantului nu i s-a intocmit carnet de munca, copie legalizata dupa actele de studii si/sau calificare, declaratie pe propria raspundere, legalizata notarial, din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate, adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos, fisa personala (modelul oficiului), CV, trei poze tip pasaport. Din cauza ca numarul locurilor de munca este mai mic decat numarul solicitantilor, acestia trebuie sa astepte, cateva luni, pana sunt chemati. Dupa ce solicitantii primesc instiintarea, trebuie sa vina la sediul OMFM din Bucuresti, Strada Walter Maracineanu 1-3, Sector 1.

Nereguli si nemultumiri in procesul de migratie

De-a lungul timpului, oficiul a primit plangeri de la persoane pe care le-a mediat si care datorita respectarii contractului de munca au primit in anul urmator contract nominal si care au semnalat anumite nereguli. Acestea se refera la interpunerea unor terte persoane, cum ar fi reprezentantul reprezentantului angajatorului, in procesul de eliberare a contractelor nominale, persoane care nu au nici un drept legal de a se implica in acest proces, eliberarea contractelor in diferite locatii: apartamente ale unor persoane fizice, parcuri, gari, autogari si conditionarea eliberarii acestor contracte in schimbul unei anumite sume de bani. Alte nereguli se refereau la perceperea anumitor comisioane si taxe pentru diferite "favoruri", inlocuirea titularului contractului cu o alta persoana sau chiar impiedicarea OMFM de a asigura informarea, consilierea si protectia lucratorilor romani plecati la munca in Spania prin acest procedeu.

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca

Primul pas pentru a obtine un contract de munca in strainatate este acela de a-si face o programare telefonica pentru depunerea dosarului, la numarul de telefon 021/312.91.55, de luni pana vineri, intre orele 09:00-16:00. La data la care sunteti programat, trebuie va prezentati la sediul oficiului cu toate actele necesare pentru depunerea dosarului in banca de date a institutiei. O alta modalitate de depunere a dosarului este prezenta la actiunile de preluare de dosare in teritoriu. OMFM a pus in aplicare, incepand cu luna aprilie 2004, Programul de Transparenta Decizionala, fiind instalate trei numere de telefon (021/315.88.44, 021/312.46.70, 0788.15.88.44) si un ghiseu de relatii cu publicul.
Programul de lucru cu publicul se desfasoara astfel: luni si vineri, intre orele 09:00-17:00, marti-joi, intre orele 09:00-19:00, sambata, 09:00-14:00. Incepand cu anul 2003, OMFM a organizat preselectii in 22 de judete, actiuni care vor continua si in acest an. In multe cazuri, angajatorii au apreciat munca romanilor, astfel ca peste 90% din cei care au semnat un contract de munca in urma unei selectii organizate de catre OMFM au obtinut contracte nominale in anul urmator.
×
Subiecte în articol: diaspora Spania omfm munca