x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: “Badantele”, aruncate în stradă de noile legi

Italia: “Badantele”, aruncate în stradă de noile legi

de Carmen Plesa    |    10 Iul 2009   •   00:00

La sediul din Torino al confederaţiei sindicale Cgil sună zilnic zeci de “badante” (femei angajate pentru a îngriji bolnavi sau bătrâni, într-o familie) speriate că şi-au pierdut sau sunt în pericol de a-şi pierde locul de muncă, din cauza prevederilor din noul pachet de legi pentru siguranţă.



“M-au dat afară. Aşa, brusc. Şi acum nu ştiu unde să mă duc. Nu mai am nici serviciu, nici unde locui”. Zeci de astfel de apeluri sunt primite zilnic la confederaţia sindicală Cgil, de când a fost aprobat noul pachet de legi cu măsuri pentru siguranţă, care pedepseşte pe cei care au în casă imigranţi ilegali.

 510 Pe biroul Adrianei Creţu, fostă “badantă”, actuală angajată a Cgil pentru a se ocupa chiar de probleme îngrijitorelor, le-a spus jurnaliştilor de la cotidianul La Stampa că, în ultimele zile, a primit câte cel puţin 20 de apeluri telefonice de la românce care au fost date afară sau se tem că vor fi date. «Se tem. Toţi: şi angajatele, şi familiile la care stau”, a spus Andriana Creţu. Şi teama te face să reacţionezi din impuls: în acest fel, în ultimele zile, zeci de “badante” care lucrează fără permis de şedere s-au trezit în stradă. Alungate de familii, “de teama noilor măsuri prevăzute în pachetul pentru siguranţă”, a mai explicat Adriana Creţu jurnaliştilor italieni, adăugând că multe dintre îngrijitoare lucrează în aceeaşi familie de un an sau doi şi sunt persoane de încredere, însă acest lucru n-a fost de ajuns.

Elena Putină, de la asociaţia Speranza, care oferă asistenţă “badantelor” moldovence, spune şi ea că primeşte zeci de apeluri telefonice pe zi, legate de aceeaşi situaţie şi că zeci de îngrijitoare au ajuns deja să fie aruncate în stradă. «Într-o dimineaţă m-a sunat o doamnă. Plângea. Mi-a spus că familia pentru care lucra, la Chivasso, a dat-o afară din casă. Nu ştia unde să meargă. Era în stradă cu toate lucrurile, nu ştia ce să facă”, le-a spus Elena Putină jurnaliştilor.

Multe familii italiene, care au ţinut în casă o menajeră sau o îngrijitoare ce nu deţine permis de şedere, au citit sau au auzit că riscă până la 5 ani de închisoare, pentru că oferă sau închiriază o cameră sau o locuinţă unui imigrant ilegal. “Ne sună zilnic şi ne întreabă:  «Ce vrea să spună legea asta nouă? Ne arestează pe toate?»”, spune Elena Putină, adăugând că femeile aud în familiile care le-au angajat discuţii alarmante despre aceste noi legi şi se tem că vor rămâne şi fără loc de muncă, şi fără locuinţă.

Mai mult decât atât, “badantele” care au dat în judecată familiile la care munceau pentru că n-au fost plătite sau au fost abuzate, se tem acum să mai vină la tribunal pentru a-şi susţine cauza, a mai spus Adriana Creţu. Soluţia, susţinută atât de Cgil, cât şi de mai mulţi politicieni italieni, este ca “badantele” să beneficieze de un decret excepţional, pentru a ieşi din această situaţie incertă. ”Aceste fete sau doamne nu fură, nu comit nico infracţiune”, explică Elena Putină. “Şi sunt indispensabile. Trebuie să o recunoaştem să le ajutăm”.

O bună parte dintre româncele care lucrează în Italia ţin de domeniul asistenţei sociale. Ele îngrijesc bătrâni, copii sau bolnavi. Mai există, de asemenea, un număr mare de menajere românce. Multe dintre ele sunt “interne”, adică locuiesc în casele familiilor care le-au angajat. Puţine sunt cele care au şi un contract de muncă legal, precum şi permis de şedere, pentru că, în general, angajatorii sunt pensionari, şi nu-şi permit să mai plătească şi taxe la stat, pe lângă salarii. În funcţie de zona din Italia în care lucrează, “badantele” pot câştiga de la 400 de euro (în sud) până la 1.000 de euro (în nord). Cele mai multe dintre ele primesc cazare şi masă gratuit.

“Badantele” au fost însă dintotdeauna o categorie la care autorităţile italiene au mai închis ochii, atunci când a fost vorba de nereguli în acte, deoarece cererea de astfel de îngrijitoare, pe piaţa italiană, este foarte mare. Mai mult decât atât, “badantelor” le este greu să intre în legalitate şi din cauza birocraţiei italiene şi a faptului că acte care ar trebui rezolvate în câteva luni nu sunt gata nici după câţiva ani.


×
Subiecte în articol: diaspora