Criticate din Europa până în SUA, măsurile luate de Franţa în ceea ce-i priveşte pe romi şi-au găsit şi un susţinător. Cel care s-a arătat încântat de noua politică a lui Sarkozy este ministrul de Interne italian, Roberto Maroni, care declarat nu numai că susţine măsurile pe care Sarkozy le-a "copiat" de la Italia, dar şi că intenţionează să adopte o politică mai dură decât cea a Hexagonului în privinţa romilor, dar şi a comunitarilor, în general.
Pentru ministrul Maroni a venit momentul să se facă "un pas înainte", pentru a se ajunge "la posibilitatea de a expulza cetăţeni comunitari ca pe clandestini, nu prin repatriere voluntară".
Cei care ar urma să fie expulzaţi sunt imigranţii care nu pot face dovadă că au un venit minim, care nu au un adăpost adecvat şi care trăiesc pe spatele serviciilor sociale din ţara în care au ajuns. "Mulţi romi sunt cetăţeni UE, dar nu respectă niciuna din aceste condiţii", a subliniat Maroni, pentru Corriere della Sera.
Ministrul de Interne a mai amintit că, atunci când Italia a cerut la Bruxelles, în urmă cu doi ani, ca acest gen de expulzări să fie activat, cel care s-a opus a fost comisarul francez Jacques Barrot.
Roberto Maroni susţine însă că va rediscuta această posibilitate la Paris unde, la 6 septembrie, se va întâlni cu miniştri de Interne din mai multe ţări europene.
Reprezentanţii romilor, dar şi Vaticanul au criticat declaraţiile făcute de Maroni. "Mai lipsesc doar camerele de gazare, dar suntem într-un genocid cultural", a spus Alexian Santino Spinelli, artist şi profesor universitar de etnie romă, din Italia.
Nici autorităţile franceze nu şi-au îndulcit tonul, în privinţa romilor. "Nu avem vocaţia să primim în Franţa toţi romii din România şi Bulgaria", a declarat, sâmbătă, ministrul de Interne, Brice Hortefeux. Franţa plănuieşe să repatrieze 850 de romi.