x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia - Sef de stat octogenar pentru un mandat de sapte ani

Italia - Sef de stat octogenar pentru un mandat de sapte ani

de Irina Cristea    |    11 Mai 2006   •   00:00
Italia - Sef de stat octogenar pentru un mandat de sapte ani

Un fost comunist va conduce Italia in urmatorii sapte ani, in cazul in care problemele de sanatate inerente unui octogenar nu-i vor reduce mandatul. Giorgio Napolitano a devenit al unsprezecelea presedinte al Italiei.

Presedinte dupa turul IV

Un fost comunist va conduce Italia in urmatorii sapte ani, in cazul in care problemele de sanatate inerente unui octogenar nu-i vor reduce mandatul. Giorgio Napolitano a devenit al unsprezecelea presedinte al Italiei.

La a patra tenativa din patru posibile, candidatul stangii italiene a fost ales in functia de sef al statului. Fostul comunist Giorgio Napolitano, in varsta de 80 de ani, a obtinut suficiente voturi, la capatul unui scrutin unde parlamentarii de dreapta s-au incapatanat sa nu cedeze pana in ultima clipa. Napolitano este senator pe viata, face parte din gruparea Democratilor de Stanga, desprinsa din Partidul Comunist, si a ocupat functia de presedinte al Camerei Deputatilor intre 1992 si 1994.

EPOPEE. S-a pus punct, astfel, unei adevarate epopei electorale pe parcursul careia aliatii lui Berlusconi au blocat alegerea presedintelui. A fost nevoie sa se ajunga la al patrulea tur de scrutin in cadrul Parlamentului. A fost cu noroc, pentru ca, potrivit Constitutiei italiene, candidatul avea nevoie doar de majoritate simpla si nu de doua treimi din numarul voturilor, ca in primele trei tururi.

Giorgio Napolitano a fost votat de 543 de parlamentari dintr-un total de 1.009. Avea nevoie de 505 sufragii pentru a deveni presedinte. Alegerea noului sef al statului era ultima etapa din procedura necesara pentru ca liderul stangii, Romano Prodi, sa fie confirmat drept premier iar Guvernul sau sa poata fi investit.

PROCEDURA. Constitutia Italiei prevede ca presedintele actual, Carlo Azeglio Ciampi, care a refuzat un nou mandat, trebuie sa isi prezinte in cat mai scurt timp demisia. Urmeaza depunerea juramantului de catre noul sef al statului, in fata plenului Parlamentului, apoi consultarile premergatoare desemnarii lui Prodi drept premier. Optimist, acesta aprecia ieri ca investirea sa ar putea avea loc marti sau miercuri. "Cand va veni momentul potrivit, voi fi pregatit. Nu eu am tras de timp", a spus castigatorul alegerilor de luna trecuta, facand trimitere la adversarul sau, Silvio Berlusconi. Premierul demisionar n-a pierdut preilejul, saptamanile trecute, de a se juca de-a soarecele si pisica in Parlament. Aliatii sai au fost cei care au taraganat desemnarea presedintelui, jucandu-se cu nervii adversarilor politici.

REACTII. "Stanga are acum in maini toate parghiile institutionale. Il salut pe domnul Napolitano si speram ca isi va indeplini cu impartialitate indatoririle", a comentat fostul prim-ministru, la aflarea rezultatului scrutinului.

De partea sa, Romano Prodi s-a aratat multumit ca aliatii sai au ramas uniti si a deplans votul coalitiei de dreapta. "N-au inteles ca Napolitano chiar poate fi presedintele tuturor italienilor", a spus viitorul premier.

URARI
"Stanga are acum in maini toate parghiile institutionale. Suntem convinsi ca jumatate din tara a fost exclusa. Nu este vointa poporului, dar ii uram alesului numai bine si succes" - Silvio Berlusconi, premierul demisionar

INTEPATURI
"Colegii din coalitia de dreapta n-au inteles ca Napolitano chiar poate fi presedintele tuturor italienilor" - Romano Prodi, premierul ales
×
Subiecte în articol: externe napolitano