Italienii au fost spionaţi nu doar de către serviciile americane, dar şi de către cele britanice, afirmă jurnalistul Glenn Greenwald pentru ediţia de vineri a săptămânalului italian L'Espresso.
"Italia nu s-a aflat doar în atenţia sistemului PRISM creat de serviciile americane. Cu un program paralel şi convergent denumit Tempora, serviciile de spionaj britanice au spionat cablurile de fibră optică care transportă conversaţiile telefonice, e-mailurile şi traficul de Internet" în Italia, oferă asigurări jurnalistul, posesor al mai multor dosare pe care i le-a încredinţat Edward Snowden, aflat la originea unor dezvăluiri despre vastul sistem de supraveghere cibernetic american.
Informaţiile relevante colectate de britanici erau transmise ulterior Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite, potrivit lui Greenwald.
Serviciile secrete italiene au jucat, de asemenea, un rol în colectarea metadatelor, având "un acord de gradul trei" cu societatea britanică ce se ocupa de spionarea comunicaţiilor, anunţă el.
Acţiunile de spionaj erau efectuate prin interceptarea unor date transferate cu ajutorul a trei cabluri de fibră optică submarine care au terminale în Italia, oferă asigurări jurnalistul.
De asemenea, conform dezvăluirilor publicate de L'Espresso, britanicii nu supravegheau doar persoane sau activităţi legate de lupta împotriva terorismului, dar vizau întreprinderi, oameni politici şi de stat, mai ales pentru a fi la curent cu "intenţiile politice ale Guvernelor străine".
Joi, la Bruxelles, Comisia Europeană a apreciat că a venit timpul să acţioneze pentru a da Uniunii Europene o voce "puternică şi unitară" faţă de americani, după ultimele dezvăluiri privind spionajul american în Europa, potrivit cărora chiar şi telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel ar fi fost interceptat.