x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iulia, regina balului

Iulia, regina balului

de George Daniel Ripa    |    02 Oct 2007   •   00:00
Iulia, regina balului

Blocul Iulia Timoşenko a produs surpriza alegerilor parlamentare anticipate din Ucraina, deşi a obţinut, după numărarea a peste 90% din sufragii, cu 2,23% mai puţin decăt formaţiunea prorusă Partidul Regiunilor, considerată favorită.

Kiev - Rezultate estimative pe muchie, dar cu invingător portocaliu


Blocul Iulia Timoşenko a produs surpriza alegerilor parlamentare anticipate din Ucraina, deşi a obţinut, după numărarea a peste 90% din sufragii, cu 2,23% mai puţin decăt formaţiunea prorusă Partidul Regiunilor, considerată favorită.

Â

Partidul Regiunilor, condus de premierul ucrainean Viktor Ianukovici, s-a distanţat de formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko cu 2,23 procente, după numărarea a 90% din voturile exprimate in cadrul alegerilor parlamentare de duminică. Surse din Comisia Electorală Centrală (CEC) au declarat că Partidul Regiunilor a obţinut 33,49% din voturi, faţă de 31,26% căştigate de formaţiunea lui Timoşenko, relatează Reuters şi France Presse. Potrivit aceloraşi surse, formaţiunea proprezidenţială Ucraina Noastră a obţinut 14,55%, iar Partidul Comunist - 5,31%. Următoarele două clasate sunt Blocul Litvin, cu 3,99%, şi Partidul Socialist, cu 3% din sufragiile exprimate. Datele furnizate aseară de CEC le contraziceau pe cele din timpul zilei, cănd Blocul Timoşenko avea un avans de două-trei procente faţă de Partidul Regiunilor.

MAJORITATE SIMPLĂ. Rezultatul alegerilor a constituit o surpriză pentru analiştii politici de la Kiev, cu atăt mai mult cu căt Blocul Iulia Timoşenko a depăşit cu 10% estimările din timpul campaniei electorale. Iulia Timoşenko are, prin urmare, toate şansele de a reveni in funcţia de premier, după ce in urmă cu doi ani a fost inlăturată de preşedintele Viktor Iuşcenko. Dacă cifrele electorale se vor menţine pănă la sfărşit, forţele prooccidentale vor obţine 230 din cele 450 de locuri ale Parlamentului. Nu este insă foarte clar dacă războiul politic dintre preşedinte şi actualul premier se va sfărşi după oficializarea rezultatelor. Oficiali din Partidul Regiunilor au anunţat deja că vor contesta rezultatele in anumite regiuni ale ţării, invocănd fraudarea alegerilor.

Kremlinul a incercat să influenţeze rezultatele alegerilor, susţinănd că va dubla preţul la gaz in cazul in care vor ieşi căştigătoare forţele prooccidentale. Cele două partide portocalii susţin integrarea euro-atlantică a Ucrainei, ceea ce provoacă o retorică agresivă din partea Moscovei.

Poreclă

Iulia Timoşenko este supranumită "Prinţesa gazului", pentru afacerile cu gazul rusesc. Ea a intrat in afaceri la mijlocul anilor ’90, cănd a profitat de favorurile primite de la premierul de atunci, Pavlo Lazarenko. Ea şi-a căştigat supranumele in 1996, pe cănd conducea "United Energy Sistem", cel mai mare importator de gaz rusesc. Pentru favorurile acordate unor oameni de afaceri şi pentru fraude dovedite, Lazarenko a fost condamnat in Statele Unite. Nici soţul Iuliei, Olexander Timoşenko, nu este străin de afacerile cu energie. Acesta este unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ai Ucrainei, insă, spre deosebire de soţia sa, el şi-a consolidat afacerile din comerţul cu metale neferoase.

george.ripa@jurnalul.ro

×