Diplomații europeni par aproape de un acord privind eliberarea fostului premier ucrainean, Iulia Timoșenko, a cărei detenție, în timpul mandatului rivalului său politic, Viktor Ianukovici, a tensionat relațiile cu Occidentul și a amenințat cu deraierea un acord comercial cu Europa programat pentru semnare în luna noiembrie, relatează New York Times, citat de Agerpres.
Sub auspiciile acordului, Timoșenko ar putea fi iertată de către rivalul său, președintele Ianukovici, în schimbul angajamentului ca fostul premier să părăsească țara, cel puțin, inițial, pentru a călători în Germania pentru un tratament medical.
Trimișii europeni, conduși de un fost președinte al Parlamentului European, Pat Cox, și de un fost președinte polonez, Aleksander Kwasniewski, au făcut oferta atât guvernulului de la Kiev cât și Iuliei Timoșenko, a declarat avocatul și aliatul politic al acesteia, Serghei Vlasenko.
În 2011, fostul premier a fost condamnat pentru corupție într-un proces considerat ca motivat politic, iar în prezent ispășește o pedeapsă de șapte ani de închisoare. Într-o scrisoare deschisă publicată vineri, Timoșenko a declarat că a acceptat oferta de a părăsi țara, însă doar pentru a elimina un obstacol în calea încheierii acordului comercial dintre Ucraina și Uniunea Europeană.
Acordul, care poartă titulatura de "Acord de asociere", este un prim pas spre existența unor relații economice mai strânse și, în teorie, spre o eventuală aderare a Ucrainei la UE. În scrisoarea sa, Iulia Timoșenko a promis să se întoarcă și să rămână activă în politică.
Odată cu publicarea acestei scrisori, "mingea este în terenul lui", a declarat Vlasenko despre Ianukovici care, până în prezent, nu a răspuns public la propunerea europeană.
Cum va fi decis acest lucru este în prezent necunoscut, însă un ziar pro-guvernamental a oferit un indiciu destul de puternic atunci când a publicat o imagine cu Timoșenko sub titlul "Guten Tag, Berlin!". Acordul, care prevedere eliberarea lui Timoșenko, este primul semn al unui dezgheț într-un conflict politic acerb între doi dintre cei mai influenți politicieni din Ucraina.
Dincolo de condamnarea din 2011, autoritățile au formulat mai multe acuzații suplimentare împotriva lui Timoșenko, inclusiv una de crimă în legătură cu asasinarea, în 1996, a unui deputat. Ea a negat toate acuzațiile și a făcut apel, în cazul condamnării sale, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Potrivit New York Times, Ianukovici este pornit împotriva lui Timoșenko pentru rolul său în timpul protestelor de stradă, cunoscute sub denumirea de "Revoluția Portocalie", care au anulat victoria sa în alegerile fraudate din 2004. În 2010, el a învins-o la limită pe Timoșenko într-un scrutin pe care observatorii l-au considerat corect.
În scrisoarea din închisoare adresată " dragilor mei ucraineni", Timoșenko (52 de ani) susține că integrarea Ucrainei în Europa este atât de vitală pentru țară sa, încât a cerut Uniunii Europene să scoată eliberarea sa de pe o listă de condiții pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească înainte de semnarea acordului, la un summit în luna noiembrie.
"Nu am vrut ca viitorul european al țării mele să sufere pentru un motiv oarecare, mai ales pentru soarta mea", a scris ea.
De asemenea, Timoșenko a precizat că are nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-și trata durerile de spate. În aprilie, Timoșenko a fost bătută de gardieni, o practică obișnuită în închisorile din Ucraina, a declarat avocatul acesteia.
Deoarece europenii nu a renunțat la cererea lor de eliberare, adaugă Timoșenko în scrisoare, ea ar fi dispusă să accepte oferta prezentată de Cox și Kwasniewski de a părăsi Ucraina pentru tratament medical.
Diplomații europeni, care acționează pe principiul că Rusia fără Ucraina este doar o țară în timp ce Rusia cu Ucraina este un imperiu, au încercat să ajungă la o înțelegere cu Ucraina înainte ca aceasta să fie de acord să se alăture uniunii vamale susținută de Rusia.