Dorind un al doilea mandat prezidenţial în ciuda impopularităţii, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a lansat un discurs pentru electoratul deziluzionat, atacând pe două fronturi - Delta Dunării şi Rusia - şi menajând UE.
În cursa pentru noul mandat, prooccidentalul Viktor Iuşcenko simte în ceafă suflarea a doi rivali: ex-premierul Viktor Ianukovici, liderul opoziţiei proruse, şi fostul preşedinte al Parlamentului, Arseni Iaţeniuk, tot prooccidental. Deşi data scrutinului nu a fost stabilită, Iuşcenko s-a grăbit "să fure startul" pentru a deturna simpatizanţi ai rivalilor. Dar a dovedit că nu a învăţat nimic nici din verdictul de la Haga în contenciosul cu România, nici din criza gazelor cu Rusia din ianuarie trecut.
ROMÂNIA ŞI BÎSTROE
Ucraina intenţionează să îşi consolideze prezenţa în regiunea Deltei Dunării atât prin revenirea unor unităţi militare, cât şi prin ridicarea la nivel de prioritate naţională a dezvoltării economice a zonei. "Este în interesul naţional al Ucrainei să dezvolte Delta fluviului Dunărea", a declarat Iuşcenko miercuri, la Kiev, după cum a relatat Interfax Ucraina, citată ieri de Kyiv Post în ediţia online.
"Eu, ca preşedinte, consider reluarea activităţii economice a Ucrainei în această regiune ca fiind una dintre bazele politicii naţionale. Şi oamenii trebuie să ştie că Ucraina se întoarce în această regiune, că Ucraina va relua (activităţile la) acest canal navigabil, va dezvolta navigaţia", a precizat Iuşcenko. El i-a decorat la 6 aprilie pe ministrul Transporturilor, Iosip Vinski, şi pe guvernatorul regional din Odessa, Mikola Serdiuk, pentru reconstrucţia Canalului Bîstroe.
RUSIA ŞI GAZELE
Preşedintele ucrainean a mai afirmat că vrea să revizuiască acordurile privind gazele încheiate cu Moscova în ianuarie, pe care le consideră dezavantajoase pentru Kiev, a relatat AFP. În ianuarie, conflictul gazier dintre Kiev şi Moscova a generat o criză care a afectat Europa.
Iuşcenko s-a pronunţat împotriva reinstaurării regimului de vize pentru ţările membre UE, o idee evocată de administraţia sa din cauza lipsei facilitării vizelor de către statele europene pentru cetăţenii ucraineni. "Nu trebuie să intrăm într-un conflict (...), să trecem la represalii, deoarece nu ne va face decât rău", a explicat el.
Citește pe Antena3.ro