x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ivan Rogers o critică dur pe Theresa May

Ivan Rogers o critică dur pe Theresa May

05 Ian 2017   •   15:29
Ivan Rogers o critică dur pe Theresa May
Sursa foto: THIERRY ROGE EUROPEAN UNION HANDOUT/EPA

Ivan Rogers, ambasadorul demisionar al Marii Britanii la UE, a criticat dur abordarea Guvernului de la Londra în privința negocierilor referitoare la ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, scrie AP. Într-un email trimis echipei sale, prin care își anunța demisia, Rogers afirmă că Guvernul condus de premierul Theresa May este afectat de „argumente neîntemeiate" și „o gândire încâlcită" asupra tratativelor pe tema Brexit, care sunt programate să înceapă în luna martie.

Rogers susține că funcționarii de rang înalt încă nu cunosc prioritățile Guvernului May în discuțiile asupra viitorului relațiilor Marii Britanii cu UE după Brexit. „Încă nu știm ce va decide Guvernul în privința obiectivelor în negocierile referitoare la relațiile Marii Britanii cu UE după separare", se menționează în emailul semnat de oficialul britanic. Ambasadorul demisionar le-a mai transmis colegilor săi că miniștrii de la Londra trebuie să audă păreri „necizelate" și „inconfortabile" din Europa, scrie BBC News online. Între timp, Comisia Europeană și-a exprimat, ieri, regretul față de demisia surprinzătoare a ambasadorului britanic la UE, pe care l-a descris drept un interlocutor „foarte profesionist”, deși „nu întotdeauna comod”, transmite AFP. Potrivit cotidianului „The Telegraph”, care citează surse guvernamentale, Ivan Rogers ar fi plătit prețul pentru „viziunea negativă asupra Brexitului”, plecarea sa din funcție fiind oricum programată, în condițiile în care Downing Street dorește să dispună de un ambasador „care crede în Brexit”, înaintea deschiderii negocierilor. Un purtător de cuvânt al reprezentanței britanice la Bruxelles a declarat că Ivan Rogers va părăsi postul în „următoarele săptămâni”, iar succesorul său va fi numit „în curând”.

Anunțul demisiei ambasadorului Rogers intervine cu mai puțin de trei luni înaintea declanșării procedurilor de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

×
Subiecte în articol: ivan rogers