x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Izolați în propria țară. Ucrainenii încearcă să treacă prin Cortina de Fier ridicată de Rusia

Izolați în propria țară. Ucrainenii încearcă să treacă prin Cortina de Fier ridicată de Rusia

de Şerban Mihăilă    |    06 Oct 2022   •   07:15
Izolați în propria țară. Ucrainenii încearcă să treacă prin Cortina de Fier ridicată de Rusia

Decizia Moscovei de a anexa părți ale Ucrainei a ridicat o nouă Cortină de Fier pe o porțiune vastă a teritoriului ucrainean, izolând numeroși oameni de propria lor țară. Aceștia încearcă cu disperare să fugă din zonele ocupate de ruși. Kremlinul a impus însă un mecanism frontalier pentru a arăta că are o nouă graniță.

Până la 1 octombrie, ucrainenii au putut, cu greu, să se deplaseze de o parte și de alta a liniilor frontului. De la punctul de trecere de la Vasilivka, pe malul estic al râului Nipru, unii se deplasau în zona neocupată a regiunii Zaporojie, să-și viziteze rudele și să cumpere alimente sau medicamente.

Mulți au plecat însă definitiv, ducând cu ei tot ce au putut, în căutarea unei noi vieți, în zone care nu se află sub ocupație rusă. Unii au călătorit și mai departe, în Europa.

Exod blocat

În medie, aproximativ 1.000 de persoane obișnuiau să sosească zilnic la un centru de primire improvizat în parcarea unui supermarket de bricolaj de la marginea orașului Zaporojie. 

La 30 septembrie, odată cu terminarea autointitulatelor „referendumuri” organizate de Rusia și anunțarea anexării, poliția locală declara că cifra a crescut la 1.616 persoane.

Apoi fluxul s-a oprit aproape complet. A doua zi, pe 1 octombrie, au sosit 50 de persoane. Duminică, 2 octombrie, autoritățile locale au raportat că numărul lor a scăzut la doar opt, sugerând că ucrainenii au fost blocați aproape în totalitate în teritoriile invadate.

Fuga de ruși

Între timp, numeroase persoane blocate în Vasilivka relatau, în weekend, despre cozi imense de oameni, înghesuiți în mașini, care încercau cu disperare să plece din partea ocupată de ruși.

BBC a luat mai multe mărturii de la fața locului, realizând un reportaj despre drama ucrainenilor din regiunile anexate.

„Coada pentru a părăsi teritoriile ocupate este de 4.500 de persoane!”, mărturisea primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, aflat în biroul său temporar din Zaporojie. „Un bărbat în vârstă a murit ieri la coadă!”, mai preciza el, citat de compania britanică de televiziune.

Civilii din Melitopol încercau orice rută puteau, spunea Fedorov, inclusiv prin Crimeea, dar și acolo erau cozi lungi.

„Cei care au părăsit estul înainte de 1 octombrie au reușit să traverseze punctul de trecere spre Zaporojie în două zile”, a dezvăluit, concomitent, o sursă din Herson, sub acoperirea anonimatului. „Un prieten de-al meu, care a plecat de joi, este încă acolo. Trebuie să doarmă în mașinile lor pentru a patra zi la rând!”, afirma aceeași sursă, în weekend.

„După invazie am devenit foarte pro-ucrainean!”

La începutul acestei săptămâni, reporterii BBC au stat de vorbă cu Maksim Bezhan, un ucrainean în vârstă de 19 ani, care călătorea împreună cu mama sa, fratele lui mai mic și pisica familiei. Ei sunt trei dintre cele numai 43 de persoane care au trecut luni în partea controlată de Ucraina.

Cu toții erau epuizați după o călătorie de patru zile, de la casa lor, aflată într-un sat de lângă orașul port Berdiansk.

„A fost înspăimântător să ieșim!”, a dezvăluit tânărul. „Ne era teamă că vom întâlni un soldat rus în toane proaste, că vom fi întorși și trimiși acasă”, a adăugat el. Acesta era îngrijorat, de asemenea, că rușii îi vor verifica telefonul și computerul. „După invazie, am devenit foarte pro-ucrainean!”, a mai spus tânărul. 

Cei trei și-au petrecut nopțile dormind în mașină. „Duminică a plouat. Era tare inconfortabil să stai în mașină. Ne dureau toate oasele. Dar era prea frig ca să ieșim afară”, a relatat Maksim. 

Deoarece familia avea foarte puțini bani, mama lui Maksim a cumpărat mâncare doar pentru fratele său mai mic. „Oamenii sunt foarte obosiți acolo”, a caracterizat el cozile din jurul punctului de trecere Vasilivka. „Abia supraviețuiesc. Nu mai au răbdare și nici bani. Există o atmosferă de oboseală și disperare!”.

Rușii își trag o nouă „frontieră de stat”

Unul dintre principalele obstacole în calea plecării din teritoriile anexate este noul „formular de ieșire din Rusia”. Toți cei care vor să plece sunt obligați să îl completeze online și să aștepte un răspuns.

Formularul solicită o mulțime de informații; nu doar numele și detaliile pașaportului solicitanților, ci și numerele lor de telefon mobil și IMEI - numărul de identificare al telefonului -, datele de contact ale gazdelor, scopul călătoriei și detalii despre toate rudele „care locuiesc în Ucraina”.

„Ați făcut vreodată serviciul militar/serviciu de stat în Ucraina, în perioada mai 2014 - aprilie 2022?”, sună una dintre întrebările formularului. „Dacă nu, precizați motivul!”. „Ați fost membru al vreunui partid politic sau ONG pe teritoriul Ucrainei?”, este o altă întrebare. 

Practic, este vorba despre o cerere de viză, ce demonstrează ostentația cu care Rusia vrea să arate acum că are o nouă graniță internațională.

Șeful administrației militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat, de altfel, că Rusia încearcă să construiască „o frontieră de stat” la Vasilivka. Până vinerea trecută, nu exista un astfel de mecanism frontalier.  

Incertitudine și teamă

Apariția noului formular de ieșire provoacă teamă și confuzie. Grupurile de chat de pe „Telegram”, înființate special pentru a-i ajuta pe oameni să plece, sunt pline de întrebări care trădează neliniștea.

„Mă duc cu fiica mea prin Vasilivka. Soțul meu este în Polonia. Mă vor lăsa oare să trec cu ea, fără permisiunea lui?”, scrie Sofia.

„Vă rog să mă ajutați. Un băiat de 20 de ani vrea să meargă la spital. Oamenii susțin că e mai bine să nu spui asta. Ce ați scris atunci când ați solicitat un permis?”, întreabă Andrii. 

„Stăm lângă Dneprorudn, la vest de Vasilivka, de patru zile! Nu am primit încă niciun răspuns!”, se plânge Vitali, citat de BBC. 

Există însă și alte preocupări, de natură diferită. „A văzut cineva o pisică tânără, gri, cu ochi verzi, alergând pe aici? A scăpat din mașină!”, întreabă Olena, o altă utilizatoare. 

O altă femeie, care a postat anonim pe un canal „Telegram”, a vorbit despre familii, unele dintre ele cu copii, care trăiesc în mașinile lor, fără mâncare și fără bani.

„În plus, nu departe de locul unde sunt parcate mașinile, au loc ostilități. Rachetele zboară uneori deasupra oamenilor”, a mai relatat ea. 

Acord UE pentru sancționarea Rusiei, după anexare

Între timp, țările Uniunii Europene au ajuns, ieri, la un acord politic pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni comunitare contra Rusiei, de această dată ca răspuns la anexarea ilegală a celor patru teritorii ucrainene.

„Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni asupra Rusiei - un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către Putin!”, a anunţat preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE, într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit mesajului, pachetul include: interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente; extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor - produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.; interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie; o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie, două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat, ieri, legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, care reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a anunţat anexările, după ce a organizat în mod ilegal așa-zise „referendumuri” în zonele pe care le-a invadat în Ucraina. Imediat, guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

 

 

 

A fost înspăimântător să ieșim! Ne era teamă că vom întâlni un soldat rus în toane proaste, că vom fi întorși și trimiși acasă. După invazie am devenit foarte pro-ucrainean!

Tânăr ucrainean, care a reușit să plece din teritoriile ocupate de ruși

„Ați făcut vreodată serviciul militar/serviciu de stat în Ucraina, în perioada mai 2014 - aprilie 2022? Dacă nu, precizați motivul! Ați fost membru al vreunui partid politic sau ONG pe teritoriul Ucrainei?”

Întrebări din noul formular de ieșire de pe teritoriile anexate

×