x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Izvorul Păcii”: Kurzii pierd, dar nu se predau

„Izvorul Păcii”: Kurzii pierd, dar nu se predau

de Şerban Mihăilă    |    11 Oct 2019   •   10:17
„Izvorul Păcii”: Kurzii pierd, dar nu se predau

Denumită paradoxal de către Ankara „Izvorul Păcii”, ofensiva aeriană și terestră lansată miercuri de Turcia în nordul Siriei a declanșat, ieri, lupte puternice între armata turcă și milițiile kurde. Zeci de mii de persoane din zonele afectate au început exodul, de teama confruntărilor sângeroase care se anunță în următoarele zile. Lăsați de SUA singuri în fața turcilor, insurgenții kurzi știu că nu au nicio șansă, dar nu se predau. 

 

După retragerea trupelor americane din zona aflată în apropierea frontierei cu Turcia, forțele turce și-au intensificat bombardamentele asupra celor mai mari orașe din regiunea controlată de kurzi, unde Ankara vrea să instituie „zona de securitate”. Potrivit comandanților săi, armata turcă și-a îndeplinit obiectivele fixate ieri în ofensiva contra milițiilor kurde din „Unitățile de Apărare a Poporului” (YPG). Aceste miliții se aflau de multă vreme în vizorul Turciei, fiind considerate de către Ankara o „grupare teroristă”, din cauza legăturilor YPG cu „Partidul Muncitorilor din Kurdistan”, organizație kurdă care duce un război de gherilă pe teritoriul turc, încă din 1984. Turcia a declarat că „Izvorul Păcii” are scopul de „a evita apariția unui coridor al terorii” la frontieră, precum și crearea unei „zone de securitate”, fără miliții kurde, care ar urma să adopostească și două milioane de refugiați sirieni, aflați în prezent pe teritoriul turc. Criticii ofensivei susțin însă că operațiunea va duce la o „purificare etnică” a kurzilor din nordul Siriei, soldată cu exodul a peste 300.000 de oameni, precum și la renașterea organizației teroriste Stat Islamic (SI) în regiune. Kurzii păzesc în prezent peste 12.000 de insurgenți din SI, aflați în șapte închisori improvizate. Foarte probabil, consideră analiștii militari, ofensiva Ankarei va duce la evadarea acestora, deoarece milițiile kurde vor fi angrenate în luptele cu turcii.

Rezistență acerbă

De cealaltă parte, Forțele Democratice Kurde din Siria (FDS), aliate până mai ieri cu SUA în lupta contra SI și din a căror componență fac parte și milițiile YPG, au anunțat că au respins ieri ofensive terestre ale turcilor, atât asupra localității de frontieră Tal-Abyad, cât și în regiunea orașului Ras al-Ain, informează AFP. De altfel, în cursul nopții de miercuri spre joi, turcii au bombardat intens cele două localități, ucigând și rănind, potrivit aceleiași surse, zeci de civili, între care numeroși copii. Mii de persoane s-au refugiat din Ras al-Ain spre provincia Hasaka, controlată de FDS. Potrivit comandanților militari americani, care au luptat alături de FDS contra SI, „insurgenții kurzi sunt combatanți de temut, extrem de eficienți ca infanteriști”, scrie BBC. Cu toate acestea, ei nu dispun de suficient armament greu contra tancurilor și avioanelor turce. În plus, în luptele contra SI, kurzii s-au bazat pe raidurile aeriene ale americanilor. Deși par să fi pierdut dinainte confruntarea cu armata turcă, kurzii au dat însă de înțeles că-și vor vinde pielea cât mai scump, provocând pierderi importante în rândul „invadatorilor” turci.

 

Vom distruge ce a mai rămas din luptătorii kurzi!

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei

 

 

 

×