x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jaf în laboratorul înfiinţat de Marie Curie în localitatea franceză Arcueil

Jaf în laboratorul înfiinţat de Marie Curie în localitatea franceză Arcueil

de Carmen Plesa    |    09 Iun 2010   •   00:00

Opt persoane de naţionalitate română au fost reţinute, luni, de autorităţile franceze, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, un material cu potenţial radioactiv a fost furat din laboratorul înfiinţat de Marie Curie la Arcueil (Val-de-Marne), au precizat surse apropiate anchetei, citate de Le Point.



O parte din persoanele cercetate au fost eliberate în noaptea de luni spre marţi, iar o altă parte a fost încredinţată departamentului de criminalistică a poliţiei judiciare pariziene, însărcinat cu ancheta.
În interogarea suspecţilor români a fost implicată şi Raid, unitatea de elită a poliţiei franceze. Anchetarea românilor s-a făcut într-un pavilion din Vitry-sur-Seine (Val-de-Marne).
Hoţii au intrat în laborator şi au furat diverse "utilaje" de la faţa locului. "Prada" ar putea fi radioactivă şi, în consecinţă, periculoasă, au arătat surse din poliţie.
Echipe specializate în tratarea materialelor radioactive, au fost văzute, luni, în preajma laboratorului, a anunţat şi Le Parisien.

Fondat la începutul anilor '30 de Marie Curie, în centrul localităţii Arcueil (la 5 km de Paris) şi închis în 1978, în acest laborator de analiză se extrăgeau elemente naturale radioactive plecând de la diverse minerale. Tot în acest loc s-au făcut cercetări asupra proprietăţilor elementelor radioactive, potrivit informaţiilor oferite de Institutul pentru radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN) din Franţa. După mutarea Institutului de fizică nucleară şi a Fundaţiei Curie, laboratorul a fost închis şi pus sub supraveghere. Locul a fost numit deseori "Cernobîlul de pe Sena", însă 90% din materialele radioactive au fost scoase din laborator începând cu 1991.

Specialiştii consideră însă că ar mai putea exista substanţe radioactive în locurile greu accesibile. Planurile autorităţilor franceze prevăd ca laboratorul să fie curăţat în totalitate până în 2012.

×
Subiecte în articol: externe