James Murdoch, CEO al News Corporation, a oferit explicatii privind inchiderea saptamanalului News of The World - vizat de o ampla ancheta privind implicarea sa in scandalul interceptarilor telefonice practicate ilegal -, in cadrul unui articol aparut pe site-ul publicatiei.
"Am de spus lucruri importante despre News of the World si pasii pe care ii facem pentru a rezolva problemele foarte serioase care au aparut. Este firesc ca voi, colegii de la News International (divizia de publishing a News Corp., n.r.), sa fiti primii care aflati ce am de spus si sa aflati direct de la mine. Voua nu trebuie sa va spun ca News of the World are 168 de ani. Ca este mai citit decat orice alt ziar in limba engleza. Ca a fost sustinut de cei mai importanti advertiseri din Marea Britanie. Si ca are o istorie in combaterea criminalitati, expunerea de fapte ilegale si ca in mod frecvent a impus agenda natiunii", se arata in materialul lui Murdoch.
"Cand le spun oamenilor ca sunt mandru sa fac parte din News Corporation, le vorbesc despre angajamentul nostru fata de jurnalism si despre faptul ca presa libera este ceva ce ne diferentiaza. (...) Lucrurile bune pe care le face News of the World au fost afectate de un comportament gresit. Acuzatiile recente sunt adevarate. A fost ceva inuman care nu are ce cauta la noi in companie. Responsabilitatea News of the World este de a le cere socoteala altora, dar nu a facut asta cand a fost vorba chiar de noi", mai scrie James Murdoch.
In acelasi material, Murdoch scrie despre faptul ca, in 2006, politia a derulat o ancheta care viza doi oameni de la News of the World si amandoi au fost trimisi la inchisoare. Totusi, explica el, News of The World si News International nu au reusit sa ajunga la miezul acestor faradelegi care au avut loc fara niciun motiv legitim. "Cei care au actionat gresit au transformat o redactie buna in una rea si asta nu a fost inteles pe deplin si nici solutionat adecvat", precizeaza Murdoch.
"Drept rezultat, News of the World si News International au sustinut in mod gresit ca acuzatiile privesc un singur reporter. Acum, in mod voluntar, am oferit dovezi politiei despre care cred ca vor dovedi greseala noastra si cei care au actionat gresit vor suporta consecintele", scrie Murdoch.
"Aceasta nu este singura noastra greseala", continua Murdoch, explicand ca ziarul a facut declaratii in fata Parlamentului fara sa cunoasca exact faptele, ceea ce a fost o greseala.
"Compania a ajuns la intelegeri financiare in afara salii de judecata, recunoscute de mine. Stiu, acum, ca nu aveam toate faptele atunci cand am facut asta. A fost gresit si regret profund", a scris Murdoch.
In prezent, exista doua anchete principale ale politiei si News of the World coopereaza cu autoritatile, oferindu-le datele de care au nevoie, a mai scris Murdoch. El mai spus ca ziarul si-a recunoscut vinovatia in cazurile civile si ca deja are un plan de compensatii pentru cei care au avut de suferit.
Murdoch a mai spus ca, in prezent, ziarul isi construieste o strategie pentru a face fata proceselor si a-si indrepta greselile.
"Asa cum eu recunosc ca am facut greseli, sper ca voi si toata lume din companie si din afara ei va constientiza ca facem tot ce putem pentru a le indrepta si pentru a ne asigura ca nu se vor mai repeta niciodata", scrie acesta.
Potrivit lui James Murdoch, care este fiul magnatului media Rupert Murdoch, editia finala a controversatului tabloid nu va difuza reclame comerciale, spatiul publicitar fiind donat asociatiilor caritabile.
Decizia a fost luata pe fondul dezvaluirilor privind interceptarea ilegala de catre jurnalisti de la News of The World a telefoanelor rudelor victimelor atentatelor de Londra, rudelor militarilor morti in Afganistan si chiar a mesageriei unei adolescente date disparute.
Parlamentul britanic se sesizase miercuri in cazul interceptarilor telefonice efectuate de tabloidul News of the World, scandalul avand ramificatii multiple in presa si punandu-l in incurcatura pe premierul David Cameron.
Cameron se declarase "absolut dezgustat" de ultimele dezvaluiri privind interceptarile tabloidului, remarcand ca au fost vizati "nu doar oameni politici sau vedete, ci si victime ale unor crime sau atentate teroriste".
Premierul se pronuntase "in favoarea unor anchete" privind "etica jurnalistica", exprimandu-si dorinta ca prioritatea absoluta sa fie data "anchetei de mare amploare a politiei".
Cazul interceptarilor, care dateaza de la inceputul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea a cinci jurnalisti, intre care trei de la NOTW, trimiterea la inchisoare a unui corespondent la Casa Regala si a unui detectiv privat si mai multe demisii, intre care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui Cameron, care a fost editor la NOTW. Se stie ca telefoanele a sute, chiar mii de personalitati - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema si sportive - au fost ascultate de jurnalisti.
Potrivit informatiilor recente, interceptarile au vizat si victimele unor cazuri de crima rasunatoare si rudele atentatului soldat cu 52 de morti de la Londra, din 2005. Joi dimineata, cazul a capatat o dimensiune suplimentara, dupa ce Daily Telegraph a anuntat ca rude ale militarilor ucisi in Irak si Afganistan au fost, de asemenea, vizate de astfel de practici.