x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia a comemorat 65 de ani de la bombardamentul de la Nagasaki

Japonia a comemorat 65 de ani de la bombardamentul de la Nagasaki

09 Aug 2010   •   00:00

Oraşul japonez Nagasaki a comemorat luni lansarea celei de-a doua bombe atomice americane, după cea care a lovit Hiroshima, în prezenţa reprezentanţilor a 32 de ţări, dintre care în premieră din Franţa şi Marea Britanie, relatează AFP, citat de Agerpres.



Statele Unite ale Americii, care şi-au trimis ambasadorul John Roos la ceremoniile de la Hiroshima la 6 august în premieră de la finalul celui de-al doilea război mondial, nu au fost reprezentate la Nagasaki, motivul oficial fiind "calendarul încărcat" al lui Roos.

Diplomaţi francezi şi britanici au participat însă la ambele ceremonii, în semn de sprijin faţă de curentul favorabil unei dezarmări nucleare mondiale.

Convinse că aceste atacuri nucleare erau necesare pentru a pune capăt conflagraţiei, SUA nu şi-au cerut niciodată scuze pentru cei 210.000 de morţi, majoritatea civili nevinovaţi, notează AFP.

"Japonia, în calitate de singura ţară care a fost victima bombardamentelor atomice în vreme de război, are responsabilitatea morală de a conduce lupta pentru construirea unei lumi fără arme nucleare", a afirmat premierul nipon Naoto Kan într-un discurs, reluându-şi declaraţiile de la Hiroshima.

×
Subiecte în articol: externe