Avocatul francez al fostului patron al Renault, Carlos Ghosn, a transmis vineri guvernului de la Tokyo că autorităţile japoneze nu au reuşit să asigure organizarea unui proces corect care să respecte drepturile universale ale clientului său, relatează Reuters.
Avocatul Francois Zimeray a spus că procurorii japonezi trebuie să demonstreze că Ghosn este vinovat.
''Acuzării îi revine să demonstreze vinovăţia şi nu persoanei acuzate să arate că este nevinovată'', a spus Zimeray.
Carlos Ghosn (65 de ani) a ajuns pe 30 decembrie la Beirut. El este bănuit că a urcat la bordul unui avion privat pe aeroportul internaţional din Kansai, în apropiere de Osaka, de unde a mers până la Istanbul, iar de aici a plecat spre Beirut la bordul unui alt avion.
Urmărit pentru infracţiuni financiare, Ghosn era în arest la domiciliu de la sfârşitul lui aprilie la Tokyo, după 130 de zile petrecute în închisoare. Arestul său la domiciliu prevedea condiţii stricte şi interdicţia de a părăsi ţara în aşteptarea procesului său.
Libanul şi Japonia nu au încheiat un tratat de extrădare.
Procurorul general al Libanului, Ghassan Aweidat, l-a chestionat joi pe Carlos Ghosn în legătură cu o vizită controversată efectuată în Israel în anul 2008.
''Sunt mai mulţumit de sistemul judiciar libanez decât cel japonez şi voi coopera deplin cu justiţia din Liban'', a afirmat Carlos Ghosn într-un interviu pentru postul de televiziune libanez LBCI, după întâlnirea cu procurorul general al Libanului.
Cetăţenii libanezi nu au permisiunea de a vizita Israelul sau să contacteze israelieni întrucât Libanul este tehnic în stare de război cu Israelul.
Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Beirut, Ghosn a afirmat că a vizitat Israelul ca cetăţean francez şi în calitatea sa de patron al Renault.
''Am fugit de injustiţie şi persecuţie, mă refer la persecuţie politică'', a continuat el, în legătură cu cele 130 de zile petrecute în arest în Japonia. El a precizat că autorităţile japoneze l-au împiedicat să-şi vadă soţia şi familia, accesul la duş i-a fost permis doar de două ori pe săptămână şi că a fost interogat pentru opt ore zilnic în absenţa unui avocat.
Ghosn i-a acuzat pe unii membri ai conducerii Nissan, printre care fostul preşedinte Hiroto Saikawa, că se află în spatele arestării sale întrucât ei se opuneau unei fuziuni cu Renault de teamă că în acest fel s-ar eroda independenţa producătorului auto japonez.