x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Excentricul președinte ales al Argentinei, Javier Milei, întâlnire cu un consilier al lui Biden după prânzul cu Bill Clinton

Excentricul președinte ales al Argentinei, Javier Milei, întâlnire cu un consilier al lui Biden după prânzul cu Bill Clinton

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2023   •   23:05
Excentricul președinte ales al Argentinei, Javier Milei, întâlnire cu un consilier al lui Biden după prânzul cu Bill Clinton
Sursa foto: Hepta

Președintele ales al Argentinei, Javier Milei, se va întâlni la Washington cu un consilier de securitate al președintelui american Joe Biden, a confirmat Casa Albă, după ce Milei a luat prânzul cu fostul președinte american Bill Clinton la New York, scrie Reuters.

Masa cu fostul lider american, un democrat aflat în mare de partea opusă a baricadei ideologice față de Milei, a marcat o parte deosebit de surprinzătoare a primei călătorii în străinătate a viitorului președinte argentinian după ce a câștigat al doilea tur de scrutin la începutul acestei luni.

La începutul zilei de luni, Milei, care se autointitulează anarho-capitalist, a sosit în New Jersey împreună cu un mic grup de consilieri, printre care fostul bancher central Luis Caputo, favorit pentru a fi ministrul economiei, și sora sa, Karina Milei, șefa sa de campanie, a precizat biroul său într-o declarație.

La sosirea în Statele Unite, Milei a vizitat mai întâi mormântul unui cunoscut rabin evreu ortodox, înainte de a lua prânzul cu Clinton, potrivit unui comunicat al biroului președintelui ales.

Marți, Milei se va întâlni cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, în timp ce consilierii săi economici urmează să se întâlnească cu înalți oficiali americani din domeniul finanțelor pentru a discuta despre prioritățile economice ale președintelui ales.

De asemenea, vor avea loc întâlniri cu oficiali ai Fondului Monetar Internațional (FMI), a anunțat anterior biroul lui Milei, cu scopul de a explica planurile economice ale lui Milei, care, în campania electorală, includeau dolarizarea Argentinei și închiderea băncii centrale.

Argentina este cea mai mare națiune debitoare a FMI, în timp ce se luptă să domolească o inflație care se apropie de 150%.

Milei își va prelua mandatul la 10 decembrie, într-un moment în care peste două cincimi din populația Argentinei se află în sărăcie, iar o recesiune se profilează pentru cea de-a doua economie ca mărime din America de Sud.

Anterior, luni, Reuters a relatat că o vizită anunțată anterior la Buenos Aires a fostului președinte american Donald Trump - considerat de mulți ca fiind mult mai apropiat de Milei din punct de vedere ideologic - este puțin probabil să aibă loc, potrivit unei surse apropiate de campania prezidențială a lui Trump din 2024.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: javier milei