x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Leul, peruca și sexul în grup. Democrația a născut un nou președinte exotic

Leul, peruca și sexul în grup. Democrația a născut un nou președinte exotic

de Şerban Mihăilă    |    21 Noi 2023   •   07:00
Leul, peruca și sexul în grup. Democrația a născut un nou președinte exotic
Sursa foto: Hepta

Se autonumește „leul”, dar susținătorii săi l-au poreclit „nebunul” sau „peruca”, datorită ardorii lui retorice și a frezei pe care o afișează. Crede că educația sexuală este un complot marxist pentru a distruge familia, își caracterizează câinii clonați drept „copiii mei cu patru labe” și a evocat posibilitatea ca oamenilor să li se permită să-și vândă propriile organe vitale. Acesta este economistul ultraliberal Javier Milei, viitorul președinte al Argentinei și un înfocat admirator al excentricului Trump.

Cu câțiva ani în urmă, Milei era un om de televiziune, pe care producătorii îl adorau, deoarece declarațiile sale contra cheltuielilor guvernamentale și a clasei politice la putere urcau audiența la cote spectaculoase.

La vremea respectivă și până acum câteva luni, aproape niciun expert politic nu credea că el are șanse reale pentru a deveni președintele celei de-a doua economii a Americii de Sud.

Economist în vârstă de 53 de ani, Milei a zguduit însă clasa politică argentiniană și s-a făcut remarcat rapid în sistemul bipartid național, acumulând un val imens de sprijin, atât prin măsurile drastice pe care le-a propovăduit pentru a ține în frâu inflația galopantă, cât și prin promisiunea de a lupta împotriva socialismului din societate.

Campanie cu drujba la vedere

În centrul planului său economic pentru Argentina se află propunerea de înlocuire a monedei naționale, peso, cu dolarul american. El a declarat în repetate rânduri că singura modalitate de a pune capăt flagelului inflației, care a depășit 140%, este de a împiedica politicienii să continue să tipărească bani. În consecință, Milei intenționează să desființeze Banca Centrală.

Autointitulat „anarho-capitalist”, libertarianismul lui Milei este o noutate pentru Argentina. Președintele ales duminică, în turul doi al alegerilor, s-a pronunțat în favoarea relaxării legislației muncii și a promis un guvern de austeritate, mult mai mic, pentru a stimula creșterea economică. 

Propunerea sa presupune eliminarea a jumătate din ministerele guvernamentale, inclusiv cele din domeniul sănătății și educației. Ca un simbol al reducerilor profunde pe care le susține, el a făcut în câteva rânduri campanie cu o drujbă, turată, în mână.

Reducerea dimensiunii statului se potrivește de minune cu apelurile sale pentru epurarea „castei politice” din guvernul argentinian, la fel cum fostul președinte american, Donald Trump, a vorbit despre „drenarea mlaștinii”, referindu-se la „sistemul înrădăcinat” al birocrației de la Washington. De altfel, Milei a făcut deseori comparații cu Trump, un lider pe care îl admiră în mod deschis.

Înainte de a intra în lumina reflectoarelor publice, Milei a fost economist-șef la „Corporación America”, unul dintre cele mai mari conglomerate de afaceri din Argentina care, printre altele, administrează majoritatea aeroporturilor din țară. A lucrat acolo până în 2021, atunci când a câștigat un loc de deputat.

Trump - un zeu. Papa - „un imbecil”

Milei nu se consideră doar un politician de dreapta, ci și un războinic al culturii, care are misiunea de a zgudui din temelie societatea argentiniană. 

Unele dintre pozițiile exprimate de el par un ecou al doctrinelor republicanilor conservatori americani, în timp ce retorica sa înflăcărată și încărcată de blasfemii l-a propulsat deja într-un rol central în războiul cultural global, întrecând, uneori, efervescența discursurilor  politice populiste din SUA, Brazilia vecină și din alte țări influențate de lideri cu viziuni extremiste de dreapta.

Milei se opune politicilor feministe și avortului, pe care Argentina l-a legalizat în ultimii ani, și a propus un plebiscit pentru abrogarea legii în această privință. De asemenea, el respinge ideea potrivit căreia oamenii ar avea vreun rol în provocarea schimbărilor climatice. 

Într-o apariție televizată, el l-a denunțat pe Papa Francisc, care este argentinian, ca fiind un „imbecil”, deoarece apără justiția socială, și l-a numit pe șeful Bisericii Romano-Catolice drept „reprezentantul malignității pe Pământ”.

În spiritul sloganului promovat de Trump, „Make America Great Again!” („Să restabilim măreția Americii!”), Milei a promis că va readuce țara la grandoarea de altădată.

„Argentina își va recăpăta locul în lume, pe care nu ar fi trebuit să îl piardă niciodată!”, a afirmat Milei, la mitingul său de victorie, susținut duminică. De altfel, susținătorii lui au adaptat comparația la celebrul slogan al lui Trump și poartă adesea pălării cu inscripția „Make Argentina Great Again!”.

Nu în ultimul rând, Milei l-a copiat pe Trump și în privința acuzațiilor de fraudă electorală, care au inoculat tensiune și incertitudine în turul doi al alegerilor prezidențiale din Argentina.

Expert în sex tantric

 

Fiul unui om de afaceri în domeniul transportului de călători și al unei mame casnice, Milei evită să vorbească prea mult despre copilărie, precizând că anii tinereții sale au fost marcați de o relație tensionată cu tatăl lui.

În tinerețe, Milei a cântat într-o trupă care interpreta piesele celebrei formații „Rolling Stones” și a fost portar în diviziile de tineret ale clubului de fotbal „Chacarita”. El a decis să renunțe însă la fotbal în perioada unei inflații galopante, care a lovit grav țara la sfârșitul anilor ’80, pentru a studia economia.

În prezent, singurul membru al familiei cu care are o relație apropiată este sora sa, Karina Milei, care i-a condus campania electorală. El o numește pe aceasta „șefa” și a caracterizat-o în repetate rânduri drept arhitecta ascensiunii lui la putere.

În timpul numeroaselor sale apariții la televiziune, Milei nu a vorbit doar despre economie și politică. El a insistat, de asemenea, asupra vieții sale personale, s-a prezentat odată ca expert în sex tantric și a discutat deschis despre cum a participat în mod repetat la sex în grup, oferind sfaturi în această privință.

În cea mai mare parte a vieții, Milei nu a avut un partener romantic serios și nu este cunoscut ca o persoană cu prieteni. După ce a spus luni de zile că nu are timp să se întâlnească cu cineva, el a început în iulie o relație cu actrița și artista Fátima Flórez, cunoscută pentru modul în care o imită pe vicepreședintele argentinian Cristina Fernández de Kirchner, fost președinte al țării în perioada 2007-2015.

Nu în ultimul rând, Milei a avut o legătură profundă cu câinele său, mastiff englez, Conan, care a decedat. În prezent, el are cel puțin alte patru exemplare, care ar fi fost clonate folosind ADN-ul lui Conan, toate purtând nume de economiști.

Javier Milei va prelua mandatul pe 10 decembrie, urmând preşedintelui peronist, de centru-stânga, Alberto Fernandez. Milei a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, învingându-l pe rivalul său, ministrul centrist al Economiei, Sergio Massa.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×