x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jean-Marie Le Pen, condamnat la o amendă de 5.000 de euro pentru injurii la adresa romilor

Jean-Marie Le Pen, condamnat la o amendă de 5.000 de euro pentru injurii la adresa romilor

19 Dec 2013   •   16:46
Jean-Marie Le Pen, condamnat la o amendă de 5.000 de euro pentru injurii la adresa romilor

Jean-Marie Le Pen, președintele de onoare al partidului Frontul Național (FN, extrema dreaptă) din Franța, a fost condamnat joi, la Paris, la plata unei amenzi de 5.000 de euro pentru o afirmație considerată denigratoare la adresa romilor, informează agerpres.ro.

Tribunalul corecţional din Paris l-a declarat vinovat pe Le Pen pentru injurii publice împotriva unui grup de persoane din cauza apartenenței lor la o etnie. Parchetul ceruse o pedeapsă de două luni de închisoare cu suspendare pentru fostul lider al FN, în vârstă de 85 de ani.

La 22 septembrie 2012, în cursul unei universităţi de vară a Frontului Național, Jean-Marie Le Pen a lansat o serie de provocări la adresa imigrației, temă favorită a partidului, în prezența fiicei sale, Marine, care conduce FN în prezent.

Ironizându-i pe romi, el a stârnit râsete și aplauze, atribuindu-le fraza: "Noi suntem ca păsările, zburăm în mod natural" (verbul 'voler' din franceză înseamnă atât 'a zbura', cât și 'a fura').

Parchetul și asociațiile antirasiste au apreciat că este vorba, fără îndoială, de injurii cu caracter rasial, în timp ce avocatul lui Jean-Marie Le Pen a susținut că clientul său doar glumea.

×
Subiecte în articol: jean marie le pen rasism romi