x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jens Stoltenberg: NATO va continua să furnizeze arme grele Ucrainei. Zelenski invitat la Madrid

Jens Stoltenberg: NATO va continua să furnizeze arme grele Ucrainei. Zelenski invitat la Madrid

15 Iun 2022   •   16:17
Jens Stoltenberg: NATO va continua să furnizeze arme grele Ucrainei. Zelenski invitat la Madrid

NATO va continua să furnizeze arme grele Ucrainei, a anunțat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, potrivit Sky News.

Acesta spune că Alianța Nord-Atlantică va continua să trimită Ucrainei arme grele și sisteme cu rază lungă de acțiune pentru a face față invaziei Rusiei.

„Suntem extrem de concentrați pe intensificarea sprijinului", a spus șeful NATO, precizând însă că acest lucru va necesita timp.

"Tranziţia între materialul din epoca sovietică şi materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie gata să-l utilizeze. Este vorba despre o tranziţie dificilă, exigentă", a explicat acesta.

Până în prezent, aliații au trimis Ucrainei arme grele sovietice aflate în stoc deoarece luptătorii știau să le goloseasă. Acum însă, autoritățile de la Kiev cer armament greu modern, printre care 300 de sisteme de lansatoare de rachete multiple, 2.000 de vehicule blindate şi o mie de drone. 

"Este vorba despre artilerie, sisteme cu rază lungă de acţiune, sisteme antiaeriene după normele NATO, ceea ce impune o formare, o întreţinere, o mentenanţă", a subliniat Stoltenberg.

Totodată, Rusia a anunţat lovirea cu tiruri de rachete de croazieră unui depozit cu armament NATO în vestul Ucrainei.

Zelenski invitat la summit-ul NATO de la Madrid

De asemenea, secretarul general al Alianței a anunțat că președintele Volodimir Zelenski a fost invitat la summit-ul NATO care se va desfășura la Madrid, la sfârșitul acestei luni, 

''Zelenksy este binevenit să vină personal. Dacă acest lucru nu este posibil pentru el, atunci ni se va adresa prin videoconferinţă. Liderii NATO sunt extrem de angajaţi să susţină Ucraina şi să demonstreze această solidaritate nu doar în cuvinte, ci şi în fapte'', a declarat acesta.

El a adăugat că se așteaptă ca Alianța să convină asupra unui nou pachet de asistență în cadrul summitului NATO. 

Cauza scumpirilor la alimente

Creșterea prețurilor la alimente este o consecință directă a conflictului din Ucraina, in opinia oficialului, care respinge  afirmațiile Moscovei potrivit cărora răspunzătoare sunt sancțiunile impuse Rusiei de statele occidentale. 

„Exportul de alimente și cereale din Ucraina este extrem de critic. Creșterea bruscă a prețurilor la alimente și cereale arată ramificațiile globale ale acestui război. Rusia încearcă să creeze o narațiune că vârful prețurilor la cereale este cauzat de sancțiunile noastre - nu este corect", a spus Jens Stoltenberg.

El a explicat că se depun eforturi pentru ridicarea blocadei ruse asupra porturilor ucrainene la Marea Neagră. 

„Există unele eforturi pentru a scoate unele cereale pe uscat, țările NATO sunt implicate în acest sens", a precizat acesta.

 

×
Subiecte în articol: nato ucraina jens stoltenberg