x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jens Stoltenberg respinge relatările despre responsabilii atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream

Jens Stoltenberg respinge relatările despre responsabilii atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2023   •   15:00
Jens Stoltenberg respinge relatările despre responsabilii atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream
Sursa foto: Hepta

Întrucât anchetele demarate de mai multe state asupra cauzelor atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Neagră nu au fost finalizate, nu se știe cine este vinovat de acestea, spune secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters

"Ceea ce ştim este că au existat atacuri împotriva conductelor Nord Stream, dar nu am putut stabili cine se află în spatele lui. Există investigaţii naţionale în desfăşurare şi cred că este corect să aşteptăm până când acestea sunt finalizate înainte să spunem mai mult despre cine se află în spatele atacului", a spus acesta, înaintea unei întâlniri cu miniștrii Apărării din statele Alianței.

Afirmațiile înaltului oficial NATO vin după mai multe relatări privind implicarea în sabotarea conductelor a Statelor Unite, Norvegiei ori Ucrainei. 

Cotidianul New York Times a scris, marți, că noi informații indică un grup pro-ucrainean ca autor al sabotajelor gazoductelor ruso-germane însă nu există dovezi că acesta a acționat la comanda vreunei autorități de la Kiev.

Anterior, jurnalistul de investigații Seymour Hersh, laureat al premiului Pulitzer, a publicat o anchetă din care reiese că responsabilă pentru atacurile asupra Nord Strem sunt Statele Unite, președintele Joe Bush dând un ordin în acest sens, după mai multe discuții între instituții și oficiali americani. Totodată, el a scris că sabotajele au fost realizate cu ajutorul marinei norvegiene.

Imediat după avarierea conductelor, statele occidentale au dat vina pe Moscova, deși acestea au fost construite în mare măsură de Federația Rusă. Prin avarierea lor s-au întrerupt livrările de gaze naturale din Urali spre UE. 

Suedia, Danermarca și Germania au deschis anchete separate, fără a permite accesul Rusiei, însă investigațiile nu au ajuns la nicio concluzie până acum. 

 


 

×
Subiecte în articol: jens stoltenbereg sua nato nord stream