x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jerusalem Post - Negocieri ultrasecrete

Jerusalem Post - Negocieri ultrasecrete

21 Feb 2006   •   00:00
Jerusalem Post  -  Negocieri ultrasecrete

Statele Unite examineaza, in secret, posibilitatea de a folosi bazele si aeroporturile militare georgiene sau azere, in eventualitatea unui atac antiiranian, scrie cotidianul israelian Jerusalem Post intr-un material in exclusivitate. "Americanii si-au intins antenele", declara un oficial georgian. Ziarul insista asupra recentelor presiuni diplomatice americane care au dat gres in fata pozitiei "stoice" a Teheranului de a nu se lasa intimidat cand vine vorba de renuntarea la programul nuclear.

Cat priveste Georgia, tara situata la nord-vest de Iran si aflata intr-o pozitie delicata de vreme ce este un aliat important al SUA, Guvernul de la Tbilisi se teme de un contraatac iranian, daca fortele americane vor folosi teritoriul acestei republici pentru declansarea unei ofensive. Azerbaidjanul, un alt aliat al SUA si vecin cu Iranul, este luat in calcul la Washington inca de la sfarsitul lui 2004.

RISCANT
Daca se implica in Iran, Georgia risca framantari sociale interne, caci minoritatea musulmana se va opune cu siguranta unei alte aliante militare cu SUA. Alianta care va avea "un efect negativ" si asupra relatiilor si-asa incordate dintre Moscova si Tbilisi. Liderul georgian, Mihail Saakasvili (foto), un apropiat al presedintelui american, a negat ca Georgia se va implica in vreun fel intr-un atac impotriva Iranului.

×
Subiecte în articol: externe