x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jobbik solicită referendum pentru ieşirea Ungariei din UE

Jobbik solicită referendum pentru ieşirea Ungariei din UE

de Istvan Deak    |    05 Iul 2013   •   17:45
Jobbik solicită referendum pentru ieşirea Ungariei din UE

Printr-o rezoluţie adoptată miercuri cu 370 de voturi pentru, 249 voturi împotrivă şi 82 abţineri, Parlamentul European cere autorităţilor ungare să înlăture din Constituţie acele prevederi care au fost deja declarate ca neconstituţionale de către Curtea Constituţională, să aplice recomandările Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, să asigure cea mai mare participare posibilă a tuturor părţilor la procesul constituţional şi să garanteze deplin independenţa sistemului juridic. Rezoluţia  mai cere Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European (preşedintele şi liderii grupurilor politice) să "evalueze dacă este oportun să se recurgă la mecanismele prevăzute de Tratat, inclusiv articolul 7.1", dacă răspunsul autorităţilor maghiare "pare să nu respecte" valorile UE. Articolul 7.1 din Tratat ar da posibilitatea Consiliului de Miniştri să stabilească dacă există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE. El prevede suspendarea unor drepturi ale statului-membru în cazul unei încălcări grave a valorilor europene.

MSZP sprijină rezoluţia
Solicitările Parlamentului European au fost dezbătute de liderii principalelor formaţiuni politice din Ungaria în şedinţa Parlamentului ungar de joi. Preşedintele socialiştilor de la MSZP, Mesterhazy Attila, consideră că rezoluţia PE nu este îndreptată împotriva Ungariei, ci a premierului Orban. “Domnule premier nu sunteţi egal cu poporul maghiar, nici cu Ungaria. Nimeni nu atacă Ungaria şi poporul maghiar în UE. Criticată este doar guvernarea dumneavoastră. Vorbiţi de colonizare, dar oare nu am agreat asta încă de la acceptarea condiţiilor de aderare din 2003, îngrădind suveranitatea noastră? Nu mai vorbim de colonizare când cheltuim fondurile europene? Nu ne deranjează când cheltuim 97% din banii altor contribuabili europeni, dar ne supărăm când ni se cere respectarea anumitor valori democratice fundamentale. Scenariul ieşirii din UE vă obligă să spuneţi clar care este modelul Ungariei: Austria sau Azerbaidjan? Occidentul sau Orientul?”, a subliniat Mesterhazy.

Vona vrea ieşirea din UE

Preşedintele partidului de extremă-dreapta Jobbik, Vona Gabor, s-a declarat dezamăgit de atitudinea socialiştilor. “Raportul, dezbaterea şi votarea rezoluţiei în Parlamentul European este o comedie. Jobbik îşi exprimă dezaprobarea faţă de imixtiunile externe în politica internă a Ungariei. Nu putem tolera aşa ceva. Considerăm ca fiind inacceptabilă atitudinea dezgustătoare a partidelor de stânga din Ungaria, care au susţinut şi s-au bucurat pentru aprobarea acestei rezoluţii. E nevoie de stomac pentru aşa ceva, iar ei îl au. Ce e rău pentru Ungaria, e bine pentru cei de stânga. Această rezoluţie aduce prejudicii grave independenţei şi libertăţii Ungariei şi este în totalitate nedreaptă. Dar acesta nu e prejudiciul suprem cauzat de UE Ungariei. Aici nu vorbim despre apărarea drepturilor democratice, cum încearcă să arate cei de stânga, nici despre lupta împotriva scăderii cheltuielilor la întreţinere, cum o numesc cei de dreapta, este doar o luptă pentru putere”.

“Păcăleala UE”
Vona consideră că a venit momentul ca cetăţenii ungari să decidă dacă mai vor Ungaria în Uniunea Europeană. “În faţa noastră se formează statele unite ale Europei. Aceasta nu este Uniunea Europeană gândită şi elaborată de membrii fondatori, nici cea cu care s-a păcălit poporul maghiar în 2003. Atunci ne-au promis că vom fi egali la masa Europei şi fiecare va aduce cu el ce are mai bun. Dar nu s-a întâmplat asta. Ungaria nu contează în comunitatea asta. Suntem un preş pentru picioarele europenilor. Ei au avut nevoie doar de încă o piaţă de desfacere pentru firmele europene, forţă de muncă ieftină şi un loc de depozitare a gunoiului. Ungaria se pierde tot mai mult în UE. Suntem martorii unui proces de colonizare. Maria Tereza spunea că oaia trebuie întâi hrănită si abia apoi tunsă. Ruşii au spus prima dată să le dăm oilor în cap, apoi să le hrănim şi să le tundem. Uniunea Europeană spune să nu dăm de mâncare oilor, direct să le tundem şi să le tăiem. În consecinţă, solicităm organizarea unui referendum pentru ieşirea Ungariei din UE. Cu experienţa ultimilor 10 ani, electoratul ungar este în măsură să meargă la vot şi să decidă dacă vrem să continuăm să călătorim în acest vapor în prag de scufundare”, a declarat Vona.

“Nu ne vindem ţara străinilor!”
În replică, premierul Viktor Orban a continuat să evoce o parte din motivele pentru care unii lideri europeni sunt supăraţi pe Ungaria şi o atacă pe toate căile posibile. “Vreau să subliniez că ne-am apărat ţara printr-o lege agrară, care interzice cetăţenilor străini să cumpere pământ în Ungaria. Amintesc aici şi faptul că am răscumpărat centralele hidro-electrice de la francezi, distribuţia de gaz de la germani, MOL-ul de la ruşi şi clubul Ferencvaros de la englezi. Rezoluţia adoptată permite Parlamentului European (PE) să îşi depăşească atribuţiile şi încalcă balanţa legislativă între UE şi statele membre. PE stabileşte abuziv noi criterii, introduce noi măsuri şi creează instituţii noi îngrădind astfel suveranitatea unui stat membru. Parlamentul European a depăşit limita şi a nesocotit legea de bază a UE. Ungaria reduce cheltuielile la întreţinere, iar acest lucru lezează interesele multinaţionalelor europene, care s-au îmbogăţit pe spatele familiilor maghiare. UE vrea să mărim preţurile la energie, noi le vom diminua în continuare. PE nu respectă statul de drept. Deputaţii de stânga care ne acuză azi sunt judecătorii care votează mâine”, a spus premierul ungar.

Ruperea UE- un cataclism
Orban a menţionat că problema Ungariei nu este Uniunea Europeană, ci forurile executive care o conduc. “UE are trei foruri executive: Parlamentul, Comisia şi Consiliul. Ungaria este atacată sistematic de toate cele trei foruri pentru refuzul de a mări cheltuielile de întreţinere pentru familiile maghiare. În toate cele trei foruri am transmis în scris că la toamnă vom diminua cu 10% cheltuielile la întreţinere, în ciuda opoziţiei lor. Concluzia este că Parlamentul European dăunează şi reprezintă un pericol pentru viitorul UE. Instituţia nu respectă nici o regulă şi, ca o veste bună pentru Jobbik, ea ar putea duce la scindarea UE. Ruperea UE ar însemna un cataclism, care ar duce milioane de oameni la înfometare pe cheltuiala altor milioane de europeni. Cât despre premisa că fondurile europene sunt nişte cadouri, vă anunţ că vorbim de ceea ce ni se cuvine nouă în baza contractului de aderare. Când vedeţi mesajul că această investiţie a fost realizată cu sprijinul UE, atunci să ştiţi că formal este adevărat, dar în realitate s-a realizat tot din banii dumneavoastră, pe care parţial i-aţi primit înapoi de la UE”, a încheiat Orban.

×