x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden, luat la ochi de toți liderii NATO

Joe Biden, luat la ochi de toți liderii NATO

10 Iul 2024   •   10:15
Joe Biden, luat la ochi de toți liderii NATO
Sursa foto: Hepta

Liderii NATO se află zilele acestea la Washington la un summit care marcheză 75 de ani de la înființarea Alianței, dar care s-a transformat într-o sesiune de evaluare a președintelui american în vârstă de 81 de ani, Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a reușit să își sperie și aliații politici, și aliații militari, cu prestația sa îngrozitoare de acum două săptămâni, de la prima confruntare televizată cu rivalul Donald Trump. Chiar președintele SUA a recunoscut între timp că la acea întâlnire a fost gata-gata să adoarmă pe scenă.

Liderii statelor NATO se tem că alegerile prezidențiale din toamnă, din SUA, nu vor avea niciun rezultat pozitiv pentru ei: fie se va întoarce Trump - care nu s-a sfiit să spună că dă Europa pe mâna rușilor, fie va continua Biden - care nu se știe cât de capabil mai este să protejeze Occidentul.

De aceea, marea speranță este ca Joe Biden să aibă o prestație solidă la Summitul NATO, pentru a arăta că a trecut doar printr-un moment de slăbiciune, pe care l-a depășit. Toți ochii vor fi ațintiți asupra sa în timpul sesiunilor de lucru, la întâlnirile bilaterale și la conferința de presă pe care o va susține joi după-amiază.

Soluția Kamala Harris

Analiștii arată că și președintele Biden va folosi reuniunea la nivel înalt a Alianței pentru a se relansa în cursa electorală. Biden și-a trecut ca mare realizare a mandatului său chiar extinderea NATO în calea agresiunii ruse și va aminti asta acum publicului american.

„Cine va fi capabil să țină NATO laolaltă ca mine?”, a spus Biden în timpul unui interviu acordat postului ABC, la sfârșitul săptămânii trecute. El a adăugat că summitul va fi o bună ocazie pentru cei care vor să îi evalueze abilitățile.

„Întrebările nu se vor opri doar având câteva apariții bune”, spune Bill Scher, editor al publicației Washington Monthly și vechi susținător al lui Joe Biden. Recent, el a cerut președintelui să se retragă din cursa pentru mandatul al doilea și să o lase pe vicepreședinta Kamala Harris să intre în lupta cu Trump.

Sondajele arată că aproape trei sferturi dintre americani, între care chiar o majoritate democrată, consideră că președintele trebuie să se retragă.  

×
Subiecte în articol: Joe Biden nato