x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden va vorbi cu Xi Jinping despre competiţia SUA-China şi războiul din Ucraina

Joe Biden va vorbi cu Xi Jinping despre competiţia SUA-China şi războiul din Ucraina

17 Mar 2022   •   15:24
Joe Biden va vorbi cu Xi Jinping despre competiţia SUA-China şi războiul din Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va avea, vineri, o conversaţie cu omologul său din China, Xi Jinping, despre competiţia între cele două ţări şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, anunţă Casa Albă.

"Preşedintele Joseph R. Biden va vorbi vineri cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Conversaţia se înscrie în cadrul eforturilor de a menţine deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi China", anunţă Preşedinţia de la Washington, conform unui comunicat vizualizat de MEDIAFAX.

"Cei doi lideri vor discuta despre gestionarea competiţiei între cele două ţări, despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi despre alte probleme care generează preocupări pentru ambele naţiuni", precizează Casa Albă.

Luni, Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Siguranţă Naţională, a avut discuţii "substanţiale", în capitala Italiei, cu Yang Jiechi, directorul Oficiului guvernamental chinez pentru Afaceri Externe, iar Washingtonul şi Beijingul au anunţat menţinerea contactelor. "Consilierul pentru Siguranţă Naţională Jake Sullivan s-a întâlnit astăzi, la Roma, în Italia, cu Yang Jiechi, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist chinez şi directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe. Întâlnirea este o continuare a reuniunii în format virtual din 15 noiembrie 2021 a preşedinţilor Joseph Biden şi Xi Jinping. Jake Sullivan a evocat o serie de probleme în relaţiile SUA-China şi au fost discuţii substanţiale pe tema războiului Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, cei doi oficiali au evidenţiat importanţa menţinerii deschise a liniilor de comunicare între Statele Unite şi China", a comunicat luni Casa Albă.

Totuşi, după întâlnirea de la Roma, un oficial de rang înalt de la Washington a afirmat că este "profund îngrijorătoare" atitudinea Chinei de aliniere la poziţia Rusiei în conflictul din Ucraina. "Discuţiile de la Roma au fost intense şi directe", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Anterior, oficiali de la Washington au avertizat Beijingul că se va expune consecinţelor dacă va oferi asistenţă Rusiei, vizată de sancţiuni economice masive din cauza războiului din Ucraina. China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.

×
Subiecte în articol: Joseph Biden