"Preşedintele rus, Vladimir Putin, miza pe faptul că Alianţa Nord-Atlantică va fi divizată. Dar Alianţa Nord-Atlantică nu a fost niciodată mai unită decât este acum. Putin a primit reacţia exact inversă decât se aştepta, în contextul intervenţiei sale în Ucraina", a declarat Joseph Biden, la Bruxelles, unde a participat la reuniunile Alianţei Nord-Atlantice, Grupului G7 şi Uniunii Europene.
Joseph Biden a anunţat, potrivit CNN, că Statele Unite intenţionează să accepte 100.000 de refugiaţi ucraineni şi a anunţat asistenţă suplimentară pentru Administraţia de la Kiev. "Statele Unite au asumat angajamentul de a furniza Ucrainei echipamente militare în valoare de două miliarde de dolari de când am devenit eu preşedinte. Sisteme antiaeriene, sisteme antitanc, muniţie şi armament sunt transferate în Ucraina. Iar astăzi anunţ că Statele Unite sunt pregătite să ofere asistenţă umanitară suplimentară în valoare de un miliard de dolari, pentru ajutarea milioanelor de ucraineni afectaţi de război", a precizat Biden.
Liderul de la Casa Albă a avertizat că Statele Unite vor reacţiona dacă armata rusă va utiliza arme de distrugere în masă în Ucraina, subliniind însă că riposta va fi în funcţie de situaţie. Întrebat de un jurnalist de la agenţia Associated Press despre avertismentele Washingtonului privind intenţia armatei ruse de a utiliza arme chimice în Ucraina şi dacă într-adevăr există acest risc, Joseph Biden a răspuns că nu poate furniza detalii despre rapoartele serviciilor de informaţii. "Dar vom reacţiona dacă vor fi folosite astfel de arme. Caracterul reacţiei noastre va depinde de caracterul utilizării", a atras atenţia preşedintele SUA.
Joseph Biden a admis că sancţiunile impuse Rusiei afectează numeroase state europene, averizând că a discutat cu partenerii despre riscul unei crize alimentare. "Aceste riscuri sunt reale. Preţul sancţiunilor nu este suportat doar de Rusia, este suportat de numeroase alte ţări, inclusiv ţări europene şi ţara noastră. Am avut o amplă discuţie în G7. Statele Unite, care au un volum semnificativ, fiind al treilea cel mai mare producător de grâu din lume, precum şi Canada, un producător major, am discutat despre modalităţi de suplimentare şi de distribuire mai rapidă a alimentelor", a explicat Biden.
Preşedintele SUA s-a declarat favorabil excluderii Rusiei din Grupul naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20). "Răspunsul meu este da. Depinde de G20. S-a discutat astăzi, am propus posibilitatea ca, dacă acest lucru nu poate fi făcut, dacă nu acceptă Indonezia şi alte ţări, atunci, în opinia mea, ar trebui să cerem să participe şi Ucraina la reuniunile G20, ca observator", a spus Biden.
Anterior, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a propus, cu ocazia reuniunii Consiliului European, elaborarea unui plan de securitate alimentară, în contextul riscurilor diminuării producţiei de cereale din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina. "În calitatea Franţei de Preşedinte al Consiliului Uniunii Europene şi în relaţie directă cu Uniunea Africană, vreau să lansez iniţiativa «Ferma», pentru atenuarea efectelor acestei crize. Este vorba despre o iniţiativă de solidaritate alimentară", a declarat Emmanuel Macron imediat după summitul Grupului G7 şi în contextul începerii reuniunii Consiliului European, la Bruxelles. Preşedintele Franţei propune, conform cotidianului Le Figaro, elaborarea unui plan de urgenţă alimentară, prin suplimentarea stocurilor de cereale şi creşterea producţiei. Ucraina şi Rusia sunt producători de cereale, dar activităţile agricole în Ucraina sunt afectate de război, iar cele din Rusia de sancţiunile internaţionale masive.
(sursa: Mediafax)