x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Este nevoie de un armistițiu prelungit pentru evacuările de la Mariupol, afirmă Zelenski

Este nevoie de un armistițiu prelungit pentru evacuările de la Mariupol, afirmă Zelenski

05 Mai 2022   •   08:40
Este nevoie de un armistițiu prelungit pentru evacuările de la Mariupol, afirmă Zelenski

Civili, inclusiv femei și copii, sunt încă blocați în orașul ucrainean Mariupol, aflat sub asediu, și este nevoie de o încetare a focului prelungită pentru a asigura evacuarea lor, în timp ce Rusia își continuă asaltul, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

După ce nu a reușit să captureze capitala Kiev în primele săptămâni ale unui război care a ucis mii de oameni și a distrus orașe, Rusia a accelerat atacurile în estul și sudul Ucrainei, unde portul Mariupol de la Marea Azov se numără printre principalele sale ținte.

Rusia a declarat victoria asupra Mariupolului la 21 aprilie, după săptămâni de asediu și bombardamente. Orașul este esențial pentru eforturile Moscovei de a izola Ucraina de Marea Neagră - vitală pentru exporturile de cereale și metale - și de a lega teritoriul controlat de Rusia.

Națiunile Unite și Crucea Roșie au evacuat sute de persoane din Mariupol și din alte zone în această săptămână. Dar aproximativ 200 de civili, precum și luptători ucraineni, sunt încă ascunși într-o rețea de buncăre subterane în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, spun oficialii ucraineni.

Rusia a promis că va întrerupe activitatea militară la Azovstal în timpul zilei de joi și în următoarele două zile pentru a permite civililor să iasă. Într-un discurs ținut la primele ore ale dimineții, Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să asigure o încetare a focului în Mariupol.

"Va fi nevoie de timp pur și simplu pentru a scoate oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane. În condițiile actuale, nu putem folosi echipamente grele pentru a îndepărta molozul. Totul trebuie să se facă manual", a declarat Zelenskiy.

Luptătorii ucraineni din interiorul Azovstal duc "lupte dificile și sângeroase" împotriva trupelor rusești, a declarat miercuri seara târziu Denis Prokopenko, un comandant din cadrul regimentului ucrainean Azov. Un parlamentar ucrainean a declarat că forțele rusești se află în interiorul uzinei.

Peste 300 de civili au fost evacuați miercuri din Mariupol și din alte zone din sudul Ucrainei, în cadrul unei operațiuni comune a ONU și a Crucii Roșii, a declarat coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Osnat Lubrani.

În timp ce ajutorul militar occidental pentru Ucraina se revarsă în țară, Statele Unite au furnizat, de asemenea, informații cruciale care au ajutat forțele ucrainene să ucidă generali ruși, a relatat miercuri New York Times. Washingtonul a furnizat Ucrainei detalii despre locația sediilor militare mobile ale Rusiei, permițând forțelor ucrainene să lovească aceste ținte, a precizat ziarul, citând oficiali americani de rang înalt.

Pentagonul și Casa Albă nu au răspuns imediat la solicitările Reuters de a comenta acest raport.

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali ruși pe câmpul de luptă, potrivit New York Times.

Loviturile cu rachete ruse din ultimele zile au inclus stații de cale ferată, în încercarea de a intercepta transferurile de arme occidentale.

Forțele rusești au efectuat atacuri sporadice asupra Kievului și Lvivului din vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Polonia, de când s-au retras din zonele din jurul capitalei la începutul lunii aprilie.

Obiectivul principal al Moscovei este capturarea regiunii Donbas din estul Ucrainei, formată din două provincii - Luhansk și Donețk - care se află sub controlul parțial al separatiștilor susținuți de Rusia.

Armata ucraineană a declarat joi că forțele sale au respins 11 atacuri rusești, au doborât patru avioane rusești și au distrus peste o duzină de vehicule militare rusești, inclusiv tancuri.

Lupte au avut loc, de asemenea, în nord-est, în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, unde bombardamentele rusești au ucis un locuitor și au rănit un băiat de 11 ani, a declarat administrația regională din Harkov.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele privind evoluția câmpului de luptă.

Statele Unite și aliații săi europeni au impus sancțiuni drastice Moscovei din cauza invaziei și au oferit Ucrainei ajutoare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv arme despre care Kievul spune că au dus la pierderi grele din partea Rusiei.

Punând presiune pe economia Rusiei, deja afectată de 1.800 de miliarde de dolari, Uniunea Europeană a propus miercuri eliminarea treptată a importurilor de țiței rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul acestui an.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski