x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jumătate din alimentele trimise în Somalia au ajuns pe mâna speculanţilor şi sunt vândute în pieţe

Jumătate din alimentele trimise în Somalia au ajuns pe mâna speculanţilor şi sunt vândute în pieţe

15 Aug 2011   •   16:19
Jumătate din alimentele trimise în Somalia au ajuns pe mâna speculanţilor şi sunt vândute în pieţe

Mii de saci cu alimente destinate victimelor foametei din Somalia au fost furati, mancarea fiind acum vanduta in piete, se arata intr-o investigatie a Associated Press.

Reprezentantii Programului Mondial pentru Alimentatie din cadrul ONU au recunoscut in urma cu doua luni ca investigheaza posibilitatea ca alimentele sa fie furate, insa a dat asigurari ca nu este luata in calcul sistarea programului, pentru acest lucru ar duce la 'multe morti inutile'.

'In timp ce sunt ajutati muritorii de foame, sunt de asemenea hranite si gruparile armate care transforma dezastrul intr-o afacere. Astfel, sunt salvati oameni azi, doar pentru a putea fi omorati maine', a declarat Joakim Gundel, seful agentiei Katuni Consult, care evalueaza programele de intrajutorare din Somalia.

Mii se saci cu stampila Programului Mondial pentru Alimentatie, a guvernului SUA sau al Japoniei pot fi gasiti in pietele din capitala Somaliei, Mogadishu. Jurnalistii de la Associated Press au gasit opt astfel de locuri in care se vand porumb, grau si 'Plumpy Nut' - un amestec de alune, uleiuri vegetale, lapte praf si zahar folosit pentru copiii subnutriti.

Un oficial din Mogadishu, implicat in programele de intrajutorare, crede ca se fura chiar si jumatate din alimentele aduse in Somalia. Procentul ar fi fost mai mic, pana in urma cu cateva saptamani, insa, dupa ce apelurile umanitare au sensibilizat oamenii din intreaga lume, cantitatea de hrana trimisa in Somalia a crescut. Totodata, controlul privind depozitarea si livrarea alimentelor s-a diminuat, astfel incat speculantii au descoperit o adevarata 'comoara' de exploatat.

In pietele in care se vand alimente trimise pentru muritorii de foame din Somalia, comerciantii isi desfasoara activitatea sub privirile indiferente ale politistilor.

Furtul alimentelor trimise drept ajutoare nu este ceva nou in Somalia. A fost si pretextul pentru care armata SUA a intervenit in Somalia, in 1992, interventie care s-a incheiat dupa celebrul incident 'Black Hawk Down'.

Reprezentantii Programului Mondial pentru Alimentatie a declarat ca vor monitoriza 'mai riguros' sitatia din Somalia.

'Totusi, data fiind imposibilitatea noastra de a opera in majoritatea teritoriilor din Somalia, din cauza pericolelor teroriste si a restrictiilor, transporturile umanitare sunt in continuare vulnerabile la atacuri si jafuri din partea grupurilor armate', au declarat reprezentantii programului.

Potrivit ONU, 3,2 milioane de somalezi, aproape jumatate din populatie, au nevoie urgenta de alimente din cauza secetei care a lovit aceasta parte a lumii.

Mai bine de 450.000 de somalezi traiesc in zone controlate de militanti al-Qaida, unde ajutoarele nu pot fi trimise. Potrivit estimarilor autoritatilor din SUA, in jur de 29.000 de copii somalezi, care nu au implinit inca cinci ani, au murit de foame.

×