x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliştii din Nicaragua cer încetarea agresiunilor puterii împotriva lor

Jurnaliştii din Nicaragua cer încetarea agresiunilor puterii împotriva lor

31 Iul 2018   •   11:20
Jurnaliştii din Nicaragua cer încetarea agresiunilor puterii împotriva lor

Jurnaliştii din Nicaragua au manifestat luni pentru a le cere autorităţilor încetarea agresiunilor împotriva lor, în timp ce mişcarea de contestare împotriva puterii preşedintelui Daniel Ortega şi a soţiei sale Rosario Murillo s-a soldat cu peste 300 de morţi în ţară de trei luni, relatează AFP. 

Reporteri, fotoreporteri, cameramani - circa 200 de persoane - s-au strâns în zona sensului giratoriu El Periodista din vestul capitalei Managua pentru a denunţa moartea colegului lor Angel Gahona, precum şi agresiunile fizice, ameninţările, furturile şi spargerile de materiale sau arestările din ultimele săptămâni. 

Gahona a murit la vârsta de 42 de ani, ucis de un glonte în cap pe 21 aprilie, în timp ce transmitea în direct imagini de la o manifestaţie pentru televiziunea El Meridiano. Moartea sa a fost atribuită de către manifestanţi paramilitarilor apropiaţi puterii, dar autorităţile au dat vina pe doi locuitori din oraşul său de origine, Bluefields, de pe coasta caraibiană. 

El este singurul jurnalist ucis până acum de la izbucnirea valului de manifestaţii pentru a cere demisia preşedintelui Ortega. 

''Suntem jurnalişti, nu terorişti !'', ''Destul cu agresiunile !'', au strigat ei, în timp ce automobiliştii care treceau pe sensul giratoriu claxonau pentru a-şi exprima sprijinul faţă de manifestanţi. 

Manifestaţia a fost organizată după ce doi corespondenţi ai Canal 10 din Jinotega (nord) şi Granada (sud) au fost arestaţi fără mandat în weekend în timp ce transmiteau despre manifestaţiile de sprijin faţă de Biserica Catolică, care încearcă să intervină între opoziţie şi putere. 

Circa 10 reporteri care lucrează în oraşele de provincie au denunţat pe reţelele sociale şi în media naţionale agresiunile fizice, ameninţările sau arestările în timpul activităţii lor. 

De peste 100 de zile, de când durează mişcarea populară împotriva puterii sandiniste, jurnaliştii din Nicaragua ''s-au confruntat cu riscuri, inclusiv la adresa propriei lor vieţi'', a declarat Gonzalo Carrion, un responsabil al Centrului pentru drepturile omului din Nicaragua (Cenidh), citând cazul lui Angela Gahona. 

''Toţi cei care au îndrăznit să ridice vocea au devenit ţinte de atacat'' în opinia puterii, a denunţat Carrion.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nicaragua jurnalişti agresiuni