x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kadhafi le cere refugiaţilor palestinieni să "mărşăluiască spre Palestina"

Kadhafi le cere refugiaţilor palestinieni să "mărşăluiască spre Palestina"

14 Feb 2011   •   09:57
Kadhafi le cere refugiaţilor palestinieni să "mărşăluiască spre Palestina"

Liderul libian Muammar Kadhafi le-a cerut, aseară, refugiaţilor palestinieni să se inspire din "mişcarea revoluţionară arabă" şi să mărşăluiască spre teritoriile palestiniene, relatează AFP, citată de Mediafax.

"În acest context de mişcare revoluţionară arabă populară, refugiaţii palestinieni (...) trebuie să mărşăluiască spre Palestina, cu femei şi copii", a declarat colonelul Kadhafi în faţa a mii de suţinători, cu ocazia sărbătorii naşterii profetului Mahomed.

"Nu este un apel la război", a declarat ghidul revoluţiei libiene, făcând apel la refugiaţii palestinieni din Liban, Siria, Iordania şi Libia să se îndrepte către "frontierele palestiniene cu ramuri de măslin în mână, în semn de pace".

"Dacă sunt respinşi de inamic (Israel), să îşi aşeze tabăra la frontiere", a spus el. "Trebuie creată o problemă, pentru ca lumea să se pună în mişcare", a adăugat liderul libian.

Îmbrăcat cu o abaya tradiţională de culoare maron, Kadhafi a criticat ţările musulmane şi arabe care au relaţii cu Israelul, calificându-le drept "vândute", "necredincioase" sau "laşe".

Colonelul Kadhafi, şef al Comandamentului Popular Islamic Internaţional, o organizaţie pe care a creat-o personal în 1991, a condus rugăciunea în faţa a mii de susţinători, lideri africani de triburi, dar şi demnitari musulmani din mai multe ţări, pe un teren viran de lângă Tripoli.

"Popoarele se autoincendiază pentru a îndepărta regimul, dar noi vom incendia lumea întreagă pentru ca liderul nostru, Muammar Kadhfi, să rămână", se putea citi pe o banderolă desfăşurată de câţiva susţinători.

"Nu avem mimic a face cu Mubarak sau Zine, noi suntem în simbioză cu liderul nostru", scandau alţi susţinători, referindu-se la foştii preşedinţi egiptean, Hosni Mubarak, şi tunisian, Zine El Abidine Ben Ali, îndepărtaţi de la putere în mai puţin de o lună, sub presiunea protestatarilor.

Grupuri de pe Facebook, care au câteva sute de membri, au lansat, de câteva zile, un apel la manifestaţie, pe 17 februarie, în Libia, sub sloganul "Ziua furiei", cu scopul de a comemora moartea a cel puţin 11 manifestanţi, la Benghazi (nord-est), la 17 februarie 2006.

Înainte ca liderul libian să îşi susţină discursul, cuvântul i-a fost dat unui "reprezentant al familiilor martirilor din Benghazi". "Nu vom permite trădătorilor şi vânduţilor să se servească de sângele fiilor noştri", a declarat el.

"Familiile martirilor îşi reînnoiesc jurământul lor de credinţă" faţă de colonelul Kadhafi, a adăugat acesta.

Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar alte 69 rănite, în cadrul unor confruntări, la 17 februarie 2006, între forţele de ordine libiene şi manifestanţi care au atacat Consulatul Italiei, în semn de protest faţă de publicarea caricaturilor profetului Mohamed.

×