x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Karadzici se apara singur

Karadzici se apara singur

de Mihaela Matachita    |    01 Aug 2008   •   00:00

PROCES ● Fostul lider al sirbilor bosniaci a comparut la TPI
Fostul lider politic al sirbilor bosniaci Radovan Karadzici, inculpat pentru genocid, a comparut fara avocat in fata Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie si a confirmat ca se va apara singur.



PROCES ● Fostul lider al sîrbilor bosniaci a compărut la TPI
Fostul lider politic al sîrbilor bosniaci Radovan Karadzici, inculpat pentru genocid, a compărut fără avocat în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie şi a confirmat că se va apăra singur.

Karadzici (63 de ani), timp de 13 ani una dintre cele mai căutate persoane din Europa, a compărut în faţa TPI joi, pentru prima dată de la arestarea sa, într-un costum de culoare închisă şi cămaşă gri, fără barbă, cu părul tuns şi părea slăbit. Cînd a fost arestat, la 21 iulie la Belgrad, Karadzici, care se ascundea sub o identitate falsă, avea barbă şi păr lung. El a fost transferat din Serbia în Olanda miercuri dimineaţă şi a fost încarcerat la centrul de detenţie al Tribunalului ONU pentru crime de război, de la Scheveningen.

CONSILIERUL INVIZIBIL. La această primă audiere preliminară, întrebat de judecătorul olandez Alphons Orie în legătură cu absenţa unui avocat, Karadzici a declarat: "Am un consilier invizibil. Am decis să mă apăr singur". La insistenţa judecătorului, care a subliniat că are dreptul la un avocat din oficiu, el a răspuns că a "renunţat la acest drept".

Apoi, judecătorul a rezumat cele 11 capete de acuzare pentru genocid, crime de război şi împotriva umanităţii în războiul din Bosnia (1992-1995), care a provocat moartea a 100.000 de persoane şi deplasarea altor 2,2 milioane. Acuzatul  a cerut o amînare de 30 de zile pentru a pleda vinovat sau nevinovat faţă de acuzaţii, a denunţat nereguli în arestarea sa şi a contestat data la care aceasta a fost anunţată.

FRATELE LUKA
. Pe de altă parte, Luka, fratele lui Radovan Karadzici, a declarat într-un interviu dat publicităţii ieri de cotidianul rus Izvestia, citat de AFP, că  acesta "s-a pregătit" pentru arestarea sa şi "contează" pe ajutorul diplomaţiei ruse. "Are multe de spus (…) iar judecătorii nu vor fi mulţumiţi de ceea ce vor auzi", a adăugat el.

Potrivit AFP, Karadjici a invocat "o înţelegere" încheiată cu negociatorul american Richard Holbrooke în timpul semnării acordurilor de la Dayton, din 1995, pentru pace în Bosnia. "Angajamentul meu era de a mă retrage, din viaţa publică, chiar din viaţa literară", a declarat Karadjici, adăugînd că "în schimb, Statele Unite îşi îndeplineau obligaţiile lor". Statele Unite au negat permanent că au încheiat un acord cu Radovan Karadjici.

×
Subiecte în articol: externe karadzici