x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbare radicală în relațiile dintre Rusia și Kazahstan. Astana își arată solidaritatea cu Rusia

Schimbare radicală în relațiile dintre Rusia și Kazahstan. Astana își arată solidaritatea cu Rusia

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2022   •   17:40
Schimbare radicală în relațiile dintre Rusia și Kazahstan. Astana își arată solidaritatea cu Rusia
Sursa foto: Hepta

Kazahstanul își arată solidaritatea cu Rusia, după ce anterior avuseseră divergențe în privința războiului din Ucraina, scrie AFP.

"Pentru Kazahstan, Rusia a fost mereu şi rămâne principalul partener strategic", a spus Kasîm-Jomart Tokaev în timpul unei întâlniri cu omologul său rus, Vladimir Putin. 

Acesta a vorbit despre "relaţiile profunde în diferite domenii" între cele două țări și a spus că  are "mari proiecte pentru capitalul rus" în Kazahstan, dând asigurări că va face "tot posibilul" pentru a asigura prezenţa "permanentă" în țară a investițiilor ruse.

Noul președinte al Kazahstanului a efectuat prima sa vizită în străinătate, săptămâna trecută, lîn Rusia, despre care el susține că "are o semnificaţie politică şi desigur un anumit simbolism".

Și liderul de la Kremlin a subliniat "caracterul special" al relaţiilor dintre cele două state.

La summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care s-a desfășurat săptămâna trecută, Tokaev a îndemnat la pace în războiul cu Ucraina.  "Nu trebuie să permitem popoarelor frăţeşti rus şi ucrainean să se separe pentru zeci şi chiar sute de ani, cu ranchiuni care nu se cicatrizează", a explicat acesta. 

Poziția președintelui kazah s-a schimbat radical, din luna iunie, când a spus că nu recunoaște alipirea regiunilor din estul și sudul Ucrainei la Rusia, în cadrul unui forum desfășurat la Sankt-Petersburg. Totodată, Kazahstanul a primit mii de refugiați ruși care au fugit de mobilizarea parțială. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia Kazahstan ucraina tokaev Vladimir Putin