x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kilogramul trebuie redefinit, spun oamenii de ştiinţă

Kilogramul trebuie redefinit, spun oamenii de ştiinţă

07 Ian 2013   •   17:55
Kilogramul trebuie redefinit, spun oamenii de ştiinţă
Sursa foto: wikipedia

Etalonul internaţional pentru kilogram, un cilindru de metal construit în 1875, a căpătat masă suplimentară de-a lungul timpului din cauza contaminării cu mercur şi carbon, ceea ce înseamnă că kilogramul standard este mai greu, în prezent, cu câteva zeci de micrograme ca atunci când a fost realizat.

Kilogramul a fost adoptat ca unitate standard pentru măsurarea masei la Convenţia Internaţională a Metrului din 1875. La acea vreme, oamenii de ştiinţă erau nemulţumiţi că nu există o unitate de măsură unitară pentru măsurarea cu precizie a masei. Pentru a rezolva problema, a fost construit un cilindru din aliaj de platină şi iridiu, a cărui masă (de un kilogram) a devenit etalon.

În deceniul următor, 40 de copii identice ale acestui cilindru au fost distribuite în ţările care au adoptat noul sistem de măsurare. De atunci, însă, fiecare etalon a acumulat masă suplimentară, în proporţii diferite, astfel încât masa reală a kilogramului iniţial s-a pierdut.

Deşi masa suplimentară, de câteva zeci de micrograme, pare insignifiantă, în tehnologiile de înaltă precizie, în special când este vorba de materiale radioactive, aceste migrograme pot conta.

Chiar dacă aceste etaloane sunt ţinute în condiţii de temperatură şi presiune constante şi curăţate periodic cu o piele de căprioară îmbibată în alcool, cilindrii au acumulat particule de carbon şi mercur, de-a lungul anilor. În plus, pentru că nu există un consens al intervalelor la care trebuie curăţate, rata de acumulare a impurităţilor diferă de la cilindru la cilindru.

Oamenii de ştiinţă spun că o soluţie ar fi curăţarea cilindrilor cu raze de lumină ultravioletă şi tratarea lor cu ozon, însă acest procedeu nu ar înlătura decât carbonul.

Richard Davis, metrolog la Biroul Internaţional de Unităţi şi Măsurători din Paris, spune însă că este nevoie de o redefinire a kilogramului, în aşa fel încât unitatea de măsură să fie reflectată de un fenomen natural, nu de o bucată de metal.

"Cred că definiţia kilogramului se va schimba în cinci sau 10 ani. O posibilitate ar fi folosirea unui dispozitiv electromagnetic care generează în mod constant aceeaşi forţă, din care să putem calcula masa", a declarat acesta. 

×