x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-il a fost promovat postum la rangul de generalisim

Kim Jong-il a fost promovat postum la rangul de generalisim

de Mediafax    |    15 Feb 2012   •   13:33
Kim Jong-il a fost promovat postum la rangul de generalisim

Fostul lider nord-coreean Kim Jong-il, decedat in decembrie, a fost ridicat la rangul de generalisim, cu ocazia implinirii a 70 de ani de la nasterea lui.

Kim Jong-il a decedat pe 17 decembrie la varsta de 69 de ani dupa ce a condus tara cu mana de fier timp de 17 ani. Fiul sau cel mai mic, Kim Jong-un, care nu a implinit inca 30 de ani, l-a succedat.

"Titlul de generalisim al Republicii Democrate Populare Coreea i-a fost conferit lui Kim Jong-il", conform unui anunt al agentiei oficiale nord-coreene de presa, KCNA.

La moartea tatalui sau, Kim Il-sung, in 1994, Kim Jong-il a introdus politica numita "Songun" care plasa armata la varful ierarhiei sociale si o considera prioritate nationala.

"Kim Jong-il a consolidat armata poporului coreean fondata si condusa de generalisimul Kim Il-sung pe calea victoriei si gloriei, aparand cu onoare tara socialista si destinul natiunii, aducand servicii care nu pot fi uitate tarii si stabilitatii lumii", a adaugat KCNA.

Kim Il-sung a fost promovat la rangul de generalisim in 1992 in timp ce Kim Jong-il a fost promovat la rangul de maresal. Propaganda nord-coreeana sustine puternic cultul familiei Kim, singura dinastie comunista din istorie.

Coreea de Nord se pregateste pentru ceremonii grandioase, programate pentru joi, ziua in care se aniverseaza nasterea lui Kim Jong-il si care este numita de presa oficiala "Ziua stelei stralucitoare".

Cateva monumente au fost ridicate in onoarea fostului lider comunist si mii de nord-coreeni s-au indreptat spre muntele Paektu, munte sacru unde, conform biografiei sale oficiale, s-ar fi nascut Kim Jong-il pe 16 februarie 1942.

×