Coreea de Nord a anunțat, duminică, efectuarea cu succes a unui test cu rachetă balistică lansată de pe un submarin, sub supervizarea personală a liderului Kim Jong-un. Autoritățile de la Phenian au spus că vor suspenda testele nucleare, doar dacă SUA pun capăt exercițiilor militare comune cu Coreea de Sud.
Coreea de Nord are acum capacitatea „de a-i lovi oricând pe liderii marionetă sud-coreeni și pe imperialiștii americani”, a declarat Kim Jong-un, la scurt timp după lansarea rachetei balistice. Testul a confirmat „fiabilitatea sistemelor de lansare de pe submarinele nord-coreene”, a adăugat conducătorul suprem, citat de agenția oficială de presă nord-co-reeană KCNA. Potrivit aceleiași agenții, “testul a oferit țării o nouă modalitate de utilizare a unui puternic atac nuclear”. Submarinul se afla în stare de submersiune, la o adâncime maximă, în momentul în care a fost lansată racheta, precizează KCNA. Luna trecută, Coreea de Nord anunțase că a pus la punct focoase nucleare suficient de mici pentru a fi plasate în rachete balistice. Experți inter-naționali în domeniul nuclear și-au exprimat însă îndoiala în privința acestei afirmații. Rache-tele lansate de la bordul subma-rinelor sunt mult mai greu de detectat decât cele care pornesc de la sol. Oficialități militare occidentale consideră, însă, că nord-coreenii lansează rachete de pe platforme scufundate și nu din submarine. Coreea de Nord încearcă de multă vreme să-și dezvolte tehnologia de atac din mare, care să-i permită să-și extindă raza de amenințare nucleară dincolo de Peninsula Coreeană. Între timp, în pofida anunțurilor triumfale făcute la Phenian, Ministerul sud-co-reean al Apărării a afirmat că testul din weekend s-a soldat cu un eșec, racheta lansată de nord-coreeni din Marea Japo-niei parcurgând o distanță de numai 30 km.
Șantaj premeditat de Phenian
Într-unul din rarele inter-viuri oferite presei occidentale de către un oficial nord-co-reean, șeful diplomației de la Phenian, Ri Su-yong, a declarat pentru AP că țara sa nu este intimidată de sanc-țiunile internaționale și va continua seria testelor nucleare până când SUA vor pune capăt exercițiilor militare anuale comune cu trupele sud-coreene. Până acum, Coreea de Nord a efectuat patru teste nucleare, ultimul în luna ianuarie.
Avid după imagine
Testul a avut loc cu doar câteva zile înaintea congresului extraordinar al Partidului Muncitorilor din Coreea, formațiunea politică a cărei putere supremă e garantată prin Constituție. Congresul, primul după 36 de ani, este un cadru propagandistic creat pentru etalarea puterii lui Kim Jong-un, un líder ahtiat după imagine.