La scurt timp după ce centrele seismologice din regiune au înregistrat un cutremur de 6,3 grade pe scara Richter în Coreea de Nord, regimul de la Phenian a anunțat că a testat cu succes o armă nucleară care poate fi atașată unei rachete cu rază lungă de acțiune. Nord-coreenii susțin că au folosit o bombă cu hidrogen, care este de câteva ori mai puternică decât bomba atomică. Testul a provocat o explozie de opt ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima.
Regimul de la Phenian a testat cu succes o bombă cu hidrogen, care este de câteva ori mai puternică decât bomba atomică, iar aceasta poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală, a anunțat, ieri, agenția de știri nord-coreeană KCNA, citată de CNN și BBC. Cel de-al șaselea test nuclear lansat de Coreea de Nord, cel mai puternic dintre acestea, a provocat un cutremur cu magnitudinea 6,3 pe scara Richter. „Testul marchează un pas important în atingerea scopului nostru final: completarea procesului de a deveni o forță nucleară”, a mai transmis KCNA. Cu câteva ore înainte de producerea seismului artificial, dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, a fost fotografiat lângă o bombă cu hidrogen, despre care KCNA preciza că poate fi încărcată pe o rachetă cu rază lungă de acțiune. „Toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în ţară, iar dispozitivul este o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, construită prin eforturile şi cu tehnologia noastră”, a spus liderul nord-coreean, citat de KCNA. Ultimul test nuclear al regimului de la Phenian avusese loc anul trecut, în luna septembrie, și a provocat un seism de 5,3 grade pe scara Richter. Deși nord-coreenii mai afirmaseră în trecut, în câteva rânduri, că au reușit să miniaturizeze armele nucleare, astfel încât să poată fi atașate pe rachete, experții occidentali au privit cu scepticism realizările Phenianului în această privință. Nici acum, specialiștii în armament nu sunt siguri că nord-coreenii au dezvoltat bomba cu hidrogen. Citată de BBC, Catherine Dill, expertă în armament nuclear, a afirmat că nu se poate ști cu exactitate ce tip de armament a fost utilizat în acest experiment. „Cu toate acestea, pe baza magnitudinii seismice, putem afirma cu certitudine că puterea acestui test este în mod clar superioară celei din testele anterioare”, a recunoscut Dill. De altfel, prin testul de duminică, regimul de la Phenian pare să fi dorit să demonstreze că este capabil să construiască o ogivă nucleară și să o încarce pe o rachetă balistică intercontinentală.
Ziua și testul: Phenianul joacă la ruletă
Sfidând sancțiunile ONU și presiunile diplomatice internaționale, inclusiv recomandările aliaților chinezi, Phenianul pare să joace la ruletă, intensificându-și experimentele balistice și nucleare conform unui algoritm de tipul „ziua și testul”. Kim Jong-un se bazează pe reticența Statelor Unite de a ataca teritoriul nord-coreean, de teama declanșării unui conflict militar ce s-ar putea solda cu milioane de victime. Pe măsură ce perspectiva dezvoltării rapide a unui arsenal nuclear nord-coreean capabil să lovească SUA devine tot mai probabilă, Casa Albă simte însă presiunea adoptării unor măsuri mult mai radicale contra Phenianului, total diferite de cele impuse până acum. Din moment ce nu există niciun dubiu că liderul Kim Jong-un va menține și dezvolta programul nuclear actual, rămâne de văzut cum și până când mai sunt dispuși americanii și aliații lor să tolereze sfidarea unui regim inconștient și imprevizibil.
„Coreea de Nord, care a devenit o amenințare uriașă, a efectuat un test nuclear de proporții. Cuvintele și acțiunile lor continuă să fie foarte ostile și periculoase pentru SUA”.
Donald Trump
Citește pe Antena3.roUn șofer a fost filmat în timp ce urca cu mașina pe pârtie, la Borșa. Clipul a stârnit zeci de reacții