x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Koenigsegg Automotive AB, viitorul proprietar al SAAB

Koenigsegg Automotive AB, viitorul proprietar al SAAB

18 Aug 2009   •   00:00

Compania suedeză Koenigsegg Automotive AB, o firmă de nişă care produce unele dintre cele mai rapide şi mai scumpe automobile sport din lume, a ajuns la un acord referitor la preluarea producătorului auto Saab Automobile, divizia din Suedia a grupului auto american General Motors Corp, conform unor surse anonime, citate de Bloomberg.



Koenigsegg trebuie să asigure o finanţare de 300 milioane de dolari pentru a completa tranzacţia, susţin sursele, care au refuzat să fie identificate, deoarece discuţiile sunt private. Cele două companii ar putea face un anunţ marţi. Suedia şi-a reafirmat angajamentul de a garanta un împrumut de 600 milioane de dolari solicitat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), în timp ce Koenigsegg şi General Motors vor contribui la capital cu aproximativ 500 milioane de dolari. Conform acordului, mica firmă de automobile sport, care are doar aproximativ 45 de angajaţi, urmează să preia Saab, o societate cu aproximativ 3.400 de angajaţi, una din cele mai recunoscute branduri din Suedia.

Asemeni firmei mamă americane, Saab este în prezent sub protecţia legii falimentului. Compania suedeză a informat că are nevoie de un miliard de dolari pentru a face faţă crizei şi a cerut creditorilor săi să şteargă 75 de procente din datoriile sale de 10,6 miliarde coroane suedeze (1,4 miliarde dolari), majoritatea fiind deţinute de GM.

Analiştii sunt însă sceptici că mariajul dintre Koenigsegg şi Saab va avea succes, în condiţiile în care fondatorul Koenigsegg, Christian von Koenigsegg, nu are experienţa necesară pentru a conduce o firmă de dimensiunile Saab. Anul trecut, Koenigsegg a produs 18 de automobile, fiecare cu un preţ de cost de aproximativ un milion de dolari, în timp ce Saab a produs peste 93.000 de automobile.

În urma acestei tranzacţii, Saab se va separa de GM după ce timp de două decenii grupul auto american a controlat Saab. General Motors este în mijlocul procesului de separare de alte două branduri, Saturn şi Hummer. În conformitate cu planul său de restructurare, GM intenţionează să păstreze doar principalele sale patru mărci (GMC, Chevrolet, Cadillac, Buick) şi să renunţe la mărcile Hummer, Saab, Pontiac şi Saturn.

×
Subiecte în articol: externe