x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Komsomolskaia Pravda: A venit timpul ca Republica Moldova să revină în componenţa României Mari!

Komsomolskaia Pravda: A venit timpul ca Republica Moldova să revină în componenţa României Mari!

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Iul 2009   •   00:00

Aşa sună concluzia unuia dintre cele mai populare cotidiene ruseşti, Komsomolskaia Pravda. Argumentul pe care respectiva publicaţie îl pune pe tapet în ceea ce priveşte statalitatea Moldovei, este legat de faptul că moldovenii şi românii vorbesc aceeaşi limbă, iar naţionaliştii moldoveni consideră că Chişinăul a fost rupt de Bucureşti de Imperiul Rus, care şi l-a anexat.



Spre deosebire de alegerile din 5 aprilie, care au culminat cu ample proteste în masă ce au degenerat în violenţe, scrutinul din 29 iulie s-a desfăşurat în linişte şi pace, însă rezultatul său este unul răsunător. Partidul Comunist s-a clasat pe primul loc, cu 45% din sufragii, însă în urma scrutinului din 5 aprilie el obţinuse aproape 50% din voturi. Aceasta în timp ce patru partide de opoziţie proromâneşti şi-au adjudecat majoritatea locurilor în parlament, anunţând deja formarea unei coaliţii. În consecinţă, citează Agerpres, partidul de guvernământ din Republica Moldova devine o formaţiune de opoziţie. Naţionaliştii dispun de suficiente voturi pentru a-l alege singuri preşedintele parlamentului. Însă nici opoziţiei, nici comuniştilor nu le ajung voturile pentru alegerea fără probleme a noului şef al statului, comentează Komsomolskaia Pravda.

Dacă se va reuşi alegerea unui preşedinte în Republica Moldova rămâne o mare enigmă, menţionează publicaţia citată, adăugând că o problemă şi mai mare este cum va reacţiona Transnistria la victoria naţionaliştilor români la Chişinău? În opinia ziariştilor ruşi, acum va fi şi mai greu de ajuns la o reconciliere între Tiraspol şi Chişinău. "Fără panică! Republica Moldova nu va pleca spre România. Moldova este, desigur, în pericol. Situaţia politică din republică este instabilă. Economia şchioapătă de ambele picioare. Şi rezolvarea conflictului transnistrean s-a îndepărtat" - încearcă să calmeze spiritele Konstantin Zatulin, vicepreşedintele Comisiei pentru relaţii cu ţările CSI din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

Oficialul rus subliniază că deşi în Republica Moldova există forţe ce pledează pentru unirea cu România, acestea nu constituie majoritatea: "Este vorba doar de electoratul liberalilor şi liberal democraţilor. Eu nu l-aş cataloga fără rezerve drept politician proromân pe liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu, şi nici liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, nu se uită în direcţia României. Această alianţă nu are voturi suficiente pentru a vota premierul şi preşedintele ţării, aşa că, vă rog, fără panică, Republica Moldova nu pleacă deocamdată nicăieri".

În opinia sa, nu problema unirii cu România este în prezent importantă pentru Chişinău, ci aceea dacă Partidul Comunist va reuşi să ajungă la un compromis cu democraţii (PD). "Aici apare problema personală a lui Vladimir Voronin. Cu el este greu să te înţelegi", a adaugă deputatul rus.

×