x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kouchner nu mai vrea Turcia în UE

Kouchner nu mai vrea Turcia în UE

07 Apr 2009   •   00:00

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a afirmat astăzi că nu mai este în favoarea intrării Turciei în Uniunea Europeană, precizând că a fost ''foarte şocat'' de presiunile exercitate de Ankara împotriva alegerii ex-premierului danez Anders Fogh Rasmussen în funcţia de secretar general al NATO, scrie Agerpres.

''Eram partizanul intrării Turciei în Uniunea Europeană'', a declarat la radio RTL ministrul, precizând că nu mai este după summit-ul NATO de sâmbătă de la Strasbourg. La această reuniune, Turcia a blocat aprobarea numirii lui Rasmussen la conducerea NATO, dar a cedat în cele din urmă, la presiunea Washingtonului, în schimbul mai multor garanţii. Ankara i-a reproşat lui Rasmussen că a apărat publicarea de către presa daneză a caricaturilor cu profetul Mahomed, fapt ce a provocat proteste în lumea musulmană în 2005. La summit-ul NATO ''m-a şocat practica turcilor'', a insistat Kouchner. ''Nu americanii trebuie să decidă cine intră sau nu în Europa. Noi /europenii/ suntem stăpâni la noi acasă!'', a mai spus şeful diplomaţiei franceze.

Duminică, la summit-ul UE-SUA de la Praga, Barack Obama a afirmat că ''aderarea Turciei la UE ar da siguranţa că Occidentul va continua să ancoreze ferm Turcia în Europa''. ''M-am opus întotdeauna acestei intrări şi mă opun în continuare'', a replicat răspicat Sarkozy. AFP notează că negocierile de aderare a Turciei, demarate în 2005, bat pasul pe loc. Parisul şi Berlinul sunt împotriva acestei aderări, Londra precum şi preşedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Durao Barroso pronunţându-se în favoarea ei.

×
Subiecte în articol: externe