x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul, trădat din interior. Care e cea mai mare slăbiciune a armatei ruse și de ce se teme Putin cel mai tare

Kremlinul, trădat din interior. Care e cea mai mare slăbiciune a armatei ruse și de ce se teme Putin cel mai tare

de Şerban Mihăilă    |    30 Mai 2024   •   07:00
Kremlinul, trădat din interior. Care e cea mai mare slăbiciune a armatei ruse și de ce se teme Putin cel mai tare

Un colonel rus dezvăluie o slăbiciune majoră a armatei lui Putin care luptă în sudul Ucrainei și este de părere că liderii de la Kiev au capacitatea de a exploata acest punct nevralgic, dând astfel Moscovei o lovitură devastatoare.

Un fost locotenent-colonel rus a dezvăluit pentru publicația britanică „Daily Express” de ce se „teme cel mai mult” președintele Vladimir Putin în războiul din Ucraina, subliniind o vulnerabilitate majoră a armatei trimise să invadeze țara vecină.

Serghei Guliaev a fost, timp de mulți ani, ofițer de rang înalt în armata sovietică. O parte a serviciului său militar l-a petrecut în cadrul Brigăzii 58, mecanizate, în Afganistan, în anii 1980.

De când a părăsit armata, el a devenit activist politic, unul dintre criticii vocali ai lui Putin, precum și un jurnalist ale cărui păreri sunt extrem de respectate.

Guliaev face încă parte dintr-un grup de veterani ruși, format din foști soldați care au servit în Afganistan, Cecenia, precum și în alte zone de conflict.

În această calitate, el menține contacte strânse cu ofițeri și soldați din armata rusă și are, la rândul său, membri de familie care luptă în Ucraina.

Manevre de învăluire

La începutul lunii mai, armata lui Putin a deschis un nou front, în provincia ucraineană Harkov. Manevra a alimentat speculațiile potrivit cărora Kremlinul dorește să cucerească al doilea oraș ca mărime din țară.

Cu toate acestea, fostul ofițer superior al armatei crede că principalul obiectiv al ofensivei militare de vară a Rusiei se va concentra în cu totul altă parte.

El susține că Putin și generalii săi vor încerca să obțină controlul complet asupra regiunilor Donbas, Herson și Zaporojie, pe care Rusia le-a anexat ilegal încă din septembrie 2022.

Călcâiul lui Ahile

O rută vitală de aprovizionare și logistică pentru armata lui Putin implicată în luptele din sudul Ucrainei este podul Kerci, lung de 19 kilometri, care leagă Crimeea de partea continentală a Rusiei. 

Este vorba despre un pod dublu, rutier și feroviar, peste strâmtoarea Kerci, între Peninsula Taman din Ținutul Krasnodar din Rusia și Peninsula Kerci, din Crimeea. Podul a fost construit de Rusia după anexarea Crimeei, la începutul războiului ruso-ucrainean. Este cel mai lung pod construit de Rusia și cel mai lung pod din Europa. Pe 8 octombrie 2022, o explozie a distrus parțial partea rutieră a podului și a dezafectat circulația feroviară.

Potrivit lui Guliaev, podul este călcâiul lui Ahile în cazul armatei ruse, iar Kievul îl va ataca cu siguranță, imediat ce Kremlinul își va relansa ofensiva în sud.

„Un pod este un lucru foarte vulnerabil în general. Poate fi lovit din toate părțile: din apă, din aer, și cu rachete cu rază lungă de acțiune și chiar cu drone mici.”, a mai precizat el. 

„Este doar o chestiune de timp. Sunt absolut sigur că, atunci când va începe ofensiva în regiunea Zaporojie, primul lucru pe care îl va face Ucraina va fi să încerce să taie aprovizionarea prin Crimeea, deoarece podul este cea mai rapidă rută de livrare a munițiilor și armelor necesare pentru a captura Zaporojie.”, a adăugat el.

„Livrările trebuie să fie tăiate și cred că asta se va întâmpla. Aceasta este consecința pentru Putin și va avea un impact foarte puternic. De acest lucru se tem rușii cel mai mult.”, a mai spus Guliaev.

Kremlinul trimite pe pod provizii și echipamente militare din Rusia către Crimeea, livrându-le ulterior către unitățile sale din Herson și Zaporojie.

Pentru generalii ruși, aceasta este calea cea mai rapidă și mai eficientă pentru reaprovizionarea trupelor desfășurate pe linia sudică a frontului.

Din această perspectivă, podul este o țintă-cheie pentru Ucraina, care a intrat recent în posesia unor rachete ATACMS, de fabricație americană, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri.

Deocamdată, la nivel declarativ, SUA, principalul susţinător militar al Kievului, nu doresc ca Ucraina să folosească arme americane pentru a ataca „teritoriul rus”.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat în acest stadiu. Nu încurajăm şi nu permitem utilizarea armelor furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul rus.”, a afirmat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×