Kremlinul se teme că transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură ce i-a încântat pe israelieni, dar i-a înfuriat pe palestinieni, va duce la creşterea tensiunilor în Orientul Mijliociu.
Transferul Ambasadei SUA în urma deciziei luate în decembrie de preşedintele american, Donald Trump, semnifică o ruptură cu decenii de politică americană în Orientul Mijlociu şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. 'Da, nutrim o asemenea ingrijorare', a comentat purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremli, Dmitri Peskov, întrebat de presa dacă Moscova nu se teme că această decizie a SUA ar putea alimenta tensiunile în zonă.
Ziua de 14 mai este simbolică în mai multe moduri în Orientul Mijlociu. Statul Israel sărbătoreşte cea de-a 70-a aniversare de la crearea sa, iar administraţia preşedintelui american, Donald Trump, inaugurează noua ambasadă a SUA, transferată de la Tel Aviv la Ierusalim. Ca reacţie, mii de palestinieni şi-au anunţat intenţia de a forţa bariera de la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, chiar dacă îşi pun în pericol viaţa.
De altfel, ciocnirile izbucnite au provocat deja moartea a 16 persoane, conform unui nou bilanţ. Potrivit autorităţilor palestiniene din Gaza, alte câteva sute au fost rănite.
Noua ambasadă americană la Ierusalim îşi deschide luni porţile în clădirea consulatului SUA din cartierul Arnona din Ierusalim, pe fondul protestelor palestiniene în Fâşia Gaza şi Cisiordania. AGERPRES