x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul condamnă presupusul ultimatum al SUA dat Turciei cu privire la achiziţionarea S-400

Kremlinul condamnă presupusul ultimatum al SUA dat Turciei cu privire la achiziţionarea S-400

22 Mai 2019   •   13:37
Kremlinul condamnă presupusul ultimatum al SUA dat Turciei cu privire la achiziţionarea S-400

Kremlinul a denunţat ca inacceptabil un presupus ultimatum dat Turciei de Statele Unite ale Americii pentru a o forţa să anuleze contractul privind achiziţionarea de sisteme de rachete sol-aer ruseşti S-400 şi să cumpere în schimb echipamente americane, informează agenţiile de presă Reuters şi TASS.

Moscova consideră inadmisibile solicitările SUA către Turcia de a renunţa la achiziţionarea de S-400 şi consideră tranzacţia propriu-zisă ca încheiată, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, comentând o informaţie difuzată marţi de canalul de televiziune american CNBC, potrivit căreia Washingtonul ar fi dat un ultimatum Ankarei de două săptămâni pentru a anula contractul privind S-400 cu Rusia.

'În genere, avem o atitudine extrem de negativă faţă de ultimatumuri, considerăm că astfel de ultimatumuri sunt inadmisibile', a insistat Peskov. Potrivit acestuia, Kremlinul porneşte de la ideea că liderii Turciei, preşedintele Recep Tayyip Erdogan în primul rând, au declarat în mai multe rânduri această tranzacţie finalizată.

CNBC a informat marţi, citând surse anonime din cadrul Departamentului de Stat, că Turcia are la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a se decide ce achiziţionează - avioane de vânătoare F-35 de la SUA sau sisteme antirachetă S-400 de la Rusia. În caz contrar, Ankara riscă sancţiuni severe din partea autorităţilor americane.

Astfel, Washingtonul cere Ankarei să anuleze achiziţia S-400 până la sfârşitul primei săptămâni a lunii iunie. Această propunere a Statelor Unite este definitivă, nu va mai exista o altă prelungire, au subliniat sursele canalului citat.

În schimb, ministrul apărării turc Hulusi Akar a declarat miercuri că a constatat o ameliorare în discuţiile cu SUA privind achiziţionarea de către Turcia a sistemelor antirachetă ruse S-400 şi a avioanelor de luptă americane F-35, dar a adăugat că Ankara se pregăteşte de asemenea pentru potenţiale sancţiuni din partea Statelor Unite, potrivit Reuters.

Turcia şi SUA - două ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice - sunt în dezacord asupra deciziei Ankarei de a achiziţiona sisteme ruseşti S-400s, care nu pot fi integrate în sistemele NATO. Washingtonul apreciază că această decizie pune în pericol rolul Ankarei în consorţiul implicat în producţia de avioane de luptă F-35 de către Lockheed Martin.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Kremlin turcia sua s-400