x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kurzii, arabii și americani pornesc asaltul final asupra orașului Raqqa

Kurzii, arabii și americani pornesc asaltul final asupra orașului Raqqa

de Şerban Mihăilă    |    07 Iun 2017   •   08:30
Kurzii, arabii și americani pornesc asaltul final asupra orașului Raqqa

Formate din combatanți arabi și kurzi, Forțele Democratice Siriene (FDS), susținute de SUA, au început asaltul asupra orașului Raqqa, capitala de facto a organizației teroriste Stat Islamic (SI) în Siria. Ofensiva a fost declanșată la începutul acestei săptămâni, prin atacuri succesive lansate din estul, vestul și nordul orașului, a anunțat un purtător de cuvânt al FDS, citat de Reuters.

Luptele se anunță extrem de crâncene, deoarece jihadiștii sunt pregătiți să-și dea viața pentru a-și apăra așa-zisa capitală, anticipau liderii FDS, chiar înainte ca trupele coaliției să pătrundă, ieri, într-un cartier din estul orașului, unde au întâmpinat o puternică rezistență. În noaptea de luni spre marți, avioanele americane au lansat raiduri aeriene intense în zonele care urmau să fie atacate de contingentele terestre a doua zi. Combatanții FDS au început operațiunea de încercuire a orașului încă din noiembrie, anul trecut, prin lupte intense în regiune. În momentul de față, potrivit estimărilor forțelor coaliției conduse de SUA, în Raqqa se află între 3.000 și 4.000 de jihadiști din SI, care și-au construit poziții de apărare în punctele strategice ale orașului. Asaltul final asupra principalului bastion al SI în Siria pune o presiune suplimentară pe autodeclaratul „califat”, asediat în același timp și în orașul Mosul, ultima sa redută din Irak. În următoarele luni, speră comandanții coaliției, SI va fi înfrânt definitiv pe fronturile din Siria și Irak.

Turcii se simt amenințați

Milițiile kurde din YPG (Unitățile de Protecție ale poporului kurd) sunt principala componentă a FDS. Turcia consideră YPG drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație separatistă care duce o luptă contra Ankarei din 1984, și care este catalogată drept „teroristă” de către autoritățile turce. Raqqa se află la numai 90 km de granița cu Turcia, iar Ankara se teme de crearea unei zone controlate de kurzi în nordul Siriei. De altfel, campania pentru cuceririea orașului Raqqa a fost o sursă permanentă de tensiune între SUA și Turcia, oficialitățile de la Ankara exercitând o presiune constantă pentru ca administrația de la Washington să-și retragă sprijinul față de kurzii din YPG. Săptămîna trecută, înaintea asaltului final asupra orașului, SUA au distribuit arme luptătorilor din YPG.

Militanții din YPG sunt principalii parteneri ai SUA în lupta contra SI, în Siria, stat în care gruparea kurdă mai este angrenată în campanii separate contra trupelor guvernamentale siriene sprijinite de Rusia, precum și împotriva grupărilor rebele din Armata Siriană de Eliberare. 

Liderii FDS au declarat în repetate rânduri că nu-l sprijină pe președintele sirian, Bashar al-Assad, și nici forțele rebele care încearcă să-l răstoarne pe acesta de la putere. În ultimul an, FDS i-a alungat pe jihadiștii din SI de pe o suprafață de 6.000 de kilometri pătrați, în nordul Siriei, scrie BBC. Liderii FDS au afirmat că, după ce vor cuceri Raqqa, vor preda controlul asupra orașului unui consiliu civil, extinzând astfel un tipar aplicat până acum.

×
Subiecte în articol: Raqqa asalt