x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La 1 martie, un fost ambasador declara că “Chavez este mort de patru zile”

La 1 martie, un fost ambasador declara că “Chavez este mort de patru zile”

06 Mar 2013   •   08:59
La 1 martie, un fost ambasador declara că “Chavez este mort de patru zile”

“Hugo Chavez este mort de patru zile”, dezvăluia fostul ambasador al statului Panama la Organizaţia Statelor Americane, Guillermo Koches. El a spus la momentul respectiv că are informaţii secrete cum că Chavez a intrat în moarte clinică cu două luni în urmă. Creierul său nu a mai funcţionat, şi, cu patru zile în urmă, i-au fost oprite aparatele care îl menţineau în viaţă. Informaţiile confidenţiale au fost dezvăluite de diplomat în timpul unui interviu cu canalul columbian de televiziune NTN24.

Chavez a fost transportat in a doua parte a lui februarie cu avionul de la Havana (Cuba) la Caracas, deoarece autorităţile cubaneze nu au vrut ca aparatele de menţinere a sa în viaţă să fie întrerupte pe teritoriul lor.

Preşedintele marxist, care se lupta cu cancerul, a fost văzut ultima dată în public în decembrie 2012, când a plecat în Havana pentru o nouă intervenţie chirurgicală cauzată de reapariţia cancerului său.

Chavez a criticat puternic influenţa Statelor Unite în toată America Latină, evidenţiind capacităţile sale politice în confruntările cu adversarii de la Washington şi din ţară. Vederile sale politice marxiste, naţionalizările repetate, politica economică dezastruoasă care a învins economia bogată a Venezuelei precum şi infatuarea lui Chavez au polarizat societatea venezueleană.

Michael Shifter, preşedintele Dialogului Inter-american, a declarat publicaţiei USA Today că Chavez a abordat unele dintre nemulţumirile publice ale nedreptăţilor şi inegalităţilor în Venezuela, dar că el "va râmăne un lider care a irosit o oportunitate rară de a transforma ţara sa într-un mod pozitiv". Venezuela are cele mai mari rezerve demonstrate lume de petrol din lume.

Odată cu moartea lui Chavez, Venezuela ar trebui să efectueze un nou scrutin în termen de 30 de zile, conform stipulărilor Constituţiei.

Alegerea cea mai probabilă se va face între liderul opoziţiei, Henrique Capriles, care a candidat împotriva lui Chavez în alegerile de anul trecut, şi vice-preşedintele Maduro.

×