x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La Frankfurt, mişcarea Blockupy a manifestat pentru “o democraţie fără capitalism”. S-a lăsat cu ciocniri cu scutierii

La Frankfurt, mişcarea Blockupy a manifestat pentru “o democraţie fără capitalism”. S-a lăsat cu ciocniri cu scutierii

18 Mar 2015   •   19:21
La Frankfurt, mişcarea Blockupy a manifestat pentru “o democraţie fără capitalism”. S-a lăsat cu ciocniri cu scutierii

10.000 de manifestanţi ostili politicii de austeritate a Uniunii Europene au blocat accesul către o nouă clădire a Băncii Centrale Europene, inaugurată miercuri la Frankfurt, scrie Courrier International.

Miile de protestatari anticapitalism şi antiausteritate s-au confruntat cu scutierii în apropierea noului sediu al BCE, a cărui construcţie a costat în jur de 1,3 miliarde de euro.

Mai multe autoturisme au fost incendiate, iar câteva străzi au fost blocate de grămezi de cauciucuri şi coşuri de gunoi cărora li s-a dat foc. În urma acestor violenţe cel puţin un poliţist a fost rănit, au indicat forţele de ordine locale.

Poliţia a recurs la tunuri cu apă pentru a face loc în masa de protestatari îmbrăcaţi în negru la intrarea în clădire, care a fost împrejmuită de baricade ale poliţiei.

Organizatorii protestelor, un grup numit Blockupy — după numele mişcării Occupy Wall Street în 2011 — estimează la 10.000 numărul manifestanţilor adunaţi la Frankfurt cu această ocazie. Câteva mii dintre aceştia au venit din alte părţi ale Europei.

“Protestul nostru este la adresa BCE, ca membră a troicii, care, în pofida faptului că nu este aleasă în mod democrat, împiedică activitatea Guvernului grec. Ne dorim ca austeritatea politică să se încheie”, a declarat Ulrich Wilken, unul dintre organizatori. “Ne dorim un protest puternic, dar paşnic”, a mai spus acesta. În schimb, purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Frankfurt, Claudia Rogalski, descrie drept 'agresivă' starea de spirit a mulţimii. (I.D)

×