x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La Roma albinele sunt folosite pentru a supraveghea poluarea aerului

La Roma albinele sunt folosite pentru a supraveghea poluarea aerului

27 Iul 2018   •   14:54
La Roma albinele sunt folosite pentru a supraveghea poluarea aerului

Apicultorii şi carabinierii italieni au lansat un nou proiect la Roma care vizează folosirea albinelor pentru a înţelege mai bine şi a controla poluarea aerului în capitala italiană, relatează vineri AFP. 

În jur de 15 stupi au fost instalaţi pe acoperişul imobilului în care se află Federaţia italiană a apicultorilor (FAI), în plin centrul capitalei italiene. 

"Este un stup urban experimental care ne foloseşte la colectarea de date de interes ştiinţific, precum, de exemplu, realizarea unui plan al biodiversităţii vegetale a Romei - cel mai bogat oraş al Europei din acest punct de vedere - având prin urmare un număr enorm de flori disponibile pentru albine", a explicat pentru AFP Raffaele Cirone, preşedinte al FAI. 

"Însă studiem de asemenea şi efectele nedorite ale faptului că ne aflăm în centrul unui mare oraş", căutând eventuale reziduuri nocive de particule fine (PM10 şi 2,5), metale grele, dar şi microplastice, a adăugat Cirone. 

La 30 de metri înălţime, la câţiva paşi de stupi, o serie de instrumente măsoară conţinutul de particule fine al aerului. "Oamenii de ştiinţă vor putea astfel să înţeleagă mai bine mişcările acestor particule, dacă şi cât urcă ele de la sol până coboară din nou", a explicat apicultorul. 

Pentru a ajunge la aceste rezultate, oamenii de ştiinţă vor confrunta măsurătorile instrumentelor cu mierea produsă în stupi. 

"Vom preleva periodic mierea din stupi care este supusă unor analize foarte specializate", a precizat Cirone. 

În total, o duzină de acoperişuri din centrul oraşului vor găzdui stupi şi instrumente de măsură, printre care şi sediul carabinierilor silvici. 

Obiectivul este de a ajunge la "20 de stupi care vor servi la bio-monitorizarea de mediu a Romei", a explicat generalul de carabinieri Davide De Laurentis, calificând albinele drept "santinele ale naturii". 

Iniţiativa ar putea fi aplicată şi alte mari oraşe italiene care se confruntă cu probleme de poluare, a dat asigurări ofiţerul.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: aer poluat poluare albine roma